Kuannersuit: GME er optimistiske omkring godkendelser

Greenland Minerals and Energy (GME) er fortrøstningsfulde omkring projektet på Kuannersuit. Det meddeler direktøren efter en råstofmesse i Canada i sidste uge.
PDAC
Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
15. marts 2019 06:07

En lang historie, der tog sin begyndelse helt tilbage i 2007, kan gå ind i næste fase om kort tid. 

Administrerende direktør for Greenland Minerals and Energy, John Mair, er nemlig optimistisk i forhold til at få godkendt de VVM og VSB-rapporter, der vedrører mineprojektet på Kuannersuit indenfor den nærmeste fremtid. 

- Vi er overbeviste om, at konsekvensanalyserne er klar til at blive præsenteret for offentlig høring, siger John Mair til KNR.

- Uafhængige ekspertkonsulenter er af den opfattelse at ethvert yderligere arbejde ikke vil ændre de resultater, der er klare, idet projektet kan udvikles effektivt til gavn for de grønlandske interessenter uden at udgøre risiko for miljø, arbejdstagere eller nærliggende samfund, siger han.

Han fortæller, at VSB-gennemgangsprocessen er færdiggjort, og at der kun er mindre opdateringer til VVM'en, før den er klar. Oversættelser af begge konsekvensanalyser er også gennemført.

Første VVM blev afleveret i 2015

Men processen har været lang og besværlig, understreger han. 

Den første VVM-rapport blev afleveret tilbage i 2015 og på trods af, at GME har opdateret de undersøgelser, der ligger til grund for konsekvensanalyserne i de efterfølgende tre år med yderligere detaljer, har det altså endnu ikke ført til godkendelse. Det er direktøren uforstående overfor.

LÆS OGSÅ Sjældne jordarter fra Kuannersuit skal til Kina

- Der burde være tillid til vores tilgang til projektundersøgelse og vurdering - hele vejen fra ressourcedefinition, metallurgi, til miljømæssige og sociale konsekvensanalyser. Der er ingen projekter i Grønland, der er undersøgt lige så grundigt som Kvanefjeld, siger han.

Fakta 
- En VVM-redegørelse er en vurdering af virkninger for miljøet.
- En VSB er en vurdering af den samfundsmæssige bæredygtighed
- En IBA er en samarbejdsaftale, der indgås mellem Naalakkersuisut, kommunen og mineselskabet om for eksempel indkøbsaftaler og brug af lokal arbejdskraft.

John Mair er dog optimistisk efter råstofmessen PDAC i Canada i sidste uge.

Han mener nemlig, at de grønlandske politikere nu udviser en større vilje til at droppe det tunge bureaukrati, der er i forbindelse med ansøgning om udvindingstilladelser. 

- Der er helt sikkert en voksende bevidsthed om, at større effektivitet er nødvendig i behandlingen af ​​ansøgninger. Dette er et område med stor svaghed i det grønlandske system og en vigtig årsag til manglen på investorernes tillid til Grønland, siger John Mair.

Enige om afbureaukratisering 

Det er flere politikere tilsyneladende enige med direktøren i.

Både Naalakersuisoq Erik Jensen (S), Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen og Inuit Ataqatigiits formand, Muté Borup Egede, nævnte på messen, at de vil arbejde på at lette den lange behandlingstid og ansøgningsprocessen for mineselskaberne.

Erik Jensen understregede overfor KNR, at det er et arbejde, som allerede er i gang:

- Bureaukratiet er selvfølgelig noget, vi skal arbejde rigtig meget videre med. Vi arbejder på et one-door princip, således at vi kan gøre det mere attraktivt at investere i Grønland til gavn for hele landet, siger Erik Jensen.

LÆS OGSÅ Berthelsen efterlyser endnu flere arbejdspladser på Kuannersuit

Råstofstyrelsen har endnu ikke nyt i sagen om Greenland Mineral and Energys arbejde med VVM- og VSB-rapporter. Men styrelsen bekræfter, at der fortsat arbejdes på de sidste detaljer i ansøgningsprocessen.

- Jeg kan oplyse, at vi fortsat er i dialog med det ansøgende selskab om VVM-udkastet på baggrund af VVM-retningslinjerne. Selskabet har opdateret en række oplysninger om flere forhold - blandt andet klippeaffald, luftkvalitet og tailings(restaffald fra udvinding af malm), oplyser Najaaraq Demant-Poort, som er Styrelseschef i Miljøstyrelsen for Råstofområdet. 

Sagen behandles også i Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked og Departementet for Erhverv og Energi.