Globale temperaturstigninger kan få fatale følger

Hvis verdenssamfundet bare læner sig tilbage og tillader den globale opvarmning at fortsætte, bliver prisen høj, advarer en international gruppe forskere i en ny rapport.
Foto © : Selvstyret, Karen Anne Arleth
Skrevet af Karsten Sommer
21. juli 2015 11:09

Det britiske udenrigsministerium har bedt en uafhængig gruppe på over 40 forskere og eksperter verden rundt,om at vurdere risikoen ved et forandret klima.

- Og svaret er ikke behageligt, for lige nu tyder den manglende politiske handlekraft på at klimaet bliver omkring 3,5 grader varmere ved udgangen af dette århundrede, siger Sir David King, klimarepræsentant for det britiske udenrigsministerium, til avisen Politiken.

 

Klimaændringerne rammer det enkelte menneske

- Og vi skal huske, at klimaændringerne ikke kun rammer ét sted på kloden ad gangen, men mange steder på samme tid, og dermed bliver en massiv destabiliserende faktor, siger King, som er tidligere forskningschef på Cambridge University.

Udover alvorlige trusler mod for eksempel rishøsten i Kina og andet høstudbytte i mange andre verdensdele, bliver den stigende varme en trussel mod hvert enkelt menneske.

Læs også Afrika har brug for klimahjælp

- I fremtiden kan varmen overskride dødelige grænser for varmestress, selv for personer, der hviler sig i skyggen, siger rapporten og peger især på det nordlige Indien, sydøstlige Kina og det sydøstlige USA som regioner, der kan blive ramt af dræbende hedebølger.

 

Folkevandringer mangedobles

Samtidig stiger riskoen for oversvømmelser markant andre steder i verden - for eksempel omkring Kinas Gule Flod, Pakistans Indus-delta og Gangesfloden i Indien, fortæller rapporten.

Det kan føre til folkevandringer af hidtil usete dimensioner, mange gange større end hvad vi oplever lige nu fra Afrika.

Men kan det overhovedet lade sig gøre at undgå de katastrofer, rapporten fremmaler?

- Absolut. Hensigten med denne rapport at opmuntre alle de gode tiltag, der sker lige nu. Vi ser voksende politisk handlekraft, vi hører paven forsvare klimaet, vi hører G7-landene tale om en fossilfri økonomi.

- Klimakonferencen i Paris er kun begyndelsen. Det skal kunne lade sig gøre, siger Sir David King.