Gigantisk isfjeld på vej ud i havet

Endnu en gigantisk klump is er på vej til at brække af Petermann Gletsjeren i Nordvestgrønland. Og forskere frygter, at det vil få gletsjeren til at sætte farten gevaldigt op.
Skrevet af Mads Fisker
04. september 2011 14:15

Det er amerikanske klimaforskere, der holder et vågent øje med en voksende sprække i gletsjeren, og herfra lyder det nu, at et ikke mindre end 160 kvadratkilometer stort stykke is nu er på vej til at slippe taget og flyde ud i havet.

- Jeg ved ikke præcis hvornår; jeg ville ikke blive overrasket, hvis det sker i dag eller måske først næste sommer, siger Jason Box fra Byrd Polarforskningscenter på Ohio State University til OurAmazingPlanet.com. På det seneste har han dog hældt mest til, at det først brækker af næste sommer, da temperaturene nu begynder at falde, og dagene bliver kortere, lyder det.

Sidste sommer kælvede Petermann Gletsjeren et isbjerg på omkring den dobbelte størrelse, der den dag i dag ikke er smeltet, men dog blevet betydeligt mindre. Syv kilometer langt er det kommet ud af strømmen og ligger nu nær Labradors kyst. Isbjerget var det største nogensinde registreret i Grønlands historie.

Men ifølge forskerne kan det nye gigantiske stykke is få større konsekvenser. Gletcheren kan nemlig frygtes at sætte farten gevaldigt op, når det brækker af, og dermed smelte langt hurtigere, vurderer de amerikanske eksperter. Hvilket ikke skete sidste år.

- Det virker mere sandsynligt, at dette næste stykke, når det slipper, vil forårsage en langt større forøgelse af gletsjeren fart, siger Jason Box.

Forklaringen findes ifølge forskeren i, at den enorme mængde is denne gang er mere kompakt og dermed også holder bræen mere tilbage - indtil den altså brækker af.