Gigantisk isbjerg brækket af

Et gigantisk 120 kvadratkilometer stort isbjerg er netop brækket af Petermann Gletsjeren i Nordvestgrønland.

Det er medlemmer fra det verdensomspændte internetforum Artic Sea Ice Blog, der har fundet frem til den enorme iskælvning via satellitfotos.

Danske Espen Olsen fra Holte er en af isbjergs-entusiasterne, der har fulgt situationen via sin computer siden i går morges.

- Jeg ser en meddelelse fra en af mine kollegaer på bloggen, der vil have mig til at se et billede, og så viser det sig, at der er en stor kælvning i gang oppe på Petermann Gletsjeren, siger Espen Olsen, der på amatørniveau har fulgt med i udviklingen af gletsjerne i Grønland de seneste seks-syv år.

Og dagens store kælvning er ikke hverdagskost for brugerne på internet-sitet Artic Sea Ice Blog, fortæller han.

- De her ting er så store, at man skal se det, før man kan begribe, hvor store massive kræfter, vi har gang i her. Jeg ville ønske, at jeg kunne have været deroppe og set det knække og opleve det brag, det måtte have givet, siger Espen Olsen.

For to år siden kælvede Petermann Gletsjeren et isbjerg på omkring 200 kvadratkilometer. Isbjerget var det største nogensinde registreret i grønlands historie.

Forskere fra Byrd Polarforskningscenter på Ohio State University i USA udtrykte sidste år deres bekymring for netop Petermann Gletsjeren og de store isbjerge, der brækker af i disse år.

Forskerne frygter at gletsjerens hastighed accelererer, og at isen dermed smelter langt hurtigere, end vi har set hidtil.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!