Gigantisk biografoplevelse venter grønlænderne

Fredag har filmen ”Inuk” verdenspremiere i Katuaq, og med en samling uprøvede skuespillere har producer Mike Magidson skabt intet mindre end et mesterværk om Grønland og de udfordringer landet står overfor i en verden, hvor kulturer ændrer sig lige så hurtigt som aktiekurserne.
Skrevet af Peter Troelsen
11. maj 2012 07:03

Den smukke grønlandske natur spiller hovedrollen i Mike Madigsons film ”Inuk” og sammen med en flok helt grønne skuespillere er resultatet blevet en smuk, rørende film, der giver biografgængerne lidt at tænke over når biografen forlades.

- Jeg har før lavet dokumentarfilm i Grønland og er blevet meget inspireret af hundeslædekørsel. Da jeg fik muligheden for at lave min første spillefilm her i landet, slog jeg til med det samme. Vi startede helt tilbage i 2008, så filmen har været længe under vejs. Det har været et stort arbejde, men når jeg i dag har set det færdige produkt, er jeg stolt af det arbejde, der har været lagt for dagen i forbindelse med filmens skabelse, fortæller den amerikanske instruktør og producer Mike Madigson, der er bagmanden for filmen ”Inuk”.

En af hovedrollerne i filmen spilles af Gaba Petersen, der aldrig før har stået foran et kamera. Han blev headhuntet af instruktøren fra børnehjemmet i Uummannaq. Også filmens grønlandske production manager Ann Andreasen har sin daglige gang på børnehjemmet, hvor hun er daglig leder.

- Det er ualmindeligt stort at se mine unger fra børnehjemmet i Uummannaq som filmskuespillere. Arbejdet med denne film har givet dem et helt nyt indhold i tilværelsen, som ikke altid har været nogen dans på roser. Jeg er meget stolt over deres indsats i filmen ”Inuk” og er sikker på, at de har fået en oplevelse for livet, der kan være med til at styrke dem i fremtiden, fastslår Ann Andreasen efter filmen torsdag blev vist for pressen.

Det er rasende dyrt at lave en spillefilm, og Mike Magidson og hans filmhold havde store problemer med at få finansieret filmen undervejs.

- Som altid når man laver en film, vil man gerne lige give den en tand mere, og det betyder også, at der skal skaffes ekstra penge til projektet. Det er ikke altid lige let at støve penge op, men vi fik en stor økonomisk håndsrækning fra Fyrst Albert af Monaco, der forelskede sig hovedkulds i filmen, da han så den på et tidligt tidspunkt i tilblivelsesfasen. Det er vi selvsagt himmelhenrykte over, siger Mike Magidson, der spændt afventer grønlændernes bedømmelse af hans første spillefilm.

Ideen til filmen blev undfanget for syv år siden, og rejsen fra ide til virkelighed har været en rutsjebanetur fra enorm glæde til hovedrysten og tilbage igen. Derfor var det også en rørt Ann Andreasen knr.gl talte med, efter hun så filmen i sin helhed for første gang.

- Oprindeligt ville jeg ikke se filmen før den havde verdenspremiere, men efter at have set det færdige projekt er jeg glad for, at jeg ikke ventede. Jeg blev rørt og fik tårer i øjnene flere gange, og havde slet ikke forstillet mig at Mike og hans crew ville slippe så godt fra den store opgave at lave en film om grønlændere i Grønland. Det er meget bevægende, mener Ann Andreasen.

Filmens handling går i store træk ud på, at den stærkt omsorgssvigtede dreng Inuk fra Nuuk sendes til Uummannaq for at få styr på sit liv. Ikke noget han er begejstret for, men undervejs i filmen finder han sammen med fangeren Ikuma, spillet af Ole Jørgen Hammeken, der også har store personlige problemer. Det bliver en rejse ind i dem selv, og hvad der ellers sker i filmen skal opleves i biografen.

- For mig har det været en oplevelse at arbejde med helt uprøvede skuespillere. Normalt skal man som instruktør passe på, at skuespillerne ikke spille for meget komedie. Her har jeg bare skullet rette småting til undervejs. Jeg er helt overbevist om, at det ikke kunne have ladet sig gøre med amerikanske børn. De havde prøvet på at efterligne Brat Pitt eller Sandra Bullock, som de ser i tide og utide i fjernsynet. Her har de unge mennesker blot spillet sig selv, og det har gavnet filmen. Jeg håber grønlænderne vil tage godt imod filmen, og jeg ser frem til at høre deres reaktion på min film, siger Mike Magidson, hvis film har modtaget hele 20 priser på filmfestivaler i bl.a. Amerika, Frankrig og Australien.