GEUS ser kommende GSG som partner

GEUS’ direktør tager det med sindsro, at Selvstyret har bebudet, at man vil erstatte GEUS med en ny grønlandsk forskningsinstitution.
Skrevet af Martine Lind Krebs
24. januar 2014 09:29

I den nye Olie- og mineralstrategi for 2014-18 bebuder Naalakkersuisut, at de inden for de næste fire år vil oprette et Geological Survey Greenland, GSG, som skal afløse samarbejdet med den danske forskningsinstitution GEUS.

- Det er naturligt for Grønland at øge kompetencen på det geologiske område. Det må man jo gøre efterhånden som man kan få ressourcer og tiltrække folk, siger direktør i GEUS Johnny Fredericia.

Selv om naalakkersuisoq for råstoffer Jens-Erik Kirkegaard utvetydigt har sagt, at GSG skal afløse GEUS, så forventer GEUS’ direktør Johnny Fredericia ikke en komplet skilsmisse:

- Vi ser GSG som en partner – ikke som enten eller, men både og. Og det ser vi over en længere periode, hvor langt - det er i høj grad op til grønlændernes ønsker.

Det er ikke småpenge, som det vil koste at hjemtage GEUS’ grønlandske aktiviteter. En tredjedel af forskningsinstitutionens budget bliver hvert år brugt på Grønland, svarende til 100 millioner kroner. Heraf kommer omkring de 15 mio. i dag fra Selvstyret, mens den danske stat og forskellige fonde og finansierer de sidste ca. 85 millioner kroner, siger Johnny Fredericia.

Det vil tage lang tid at opbygge en grønlandsk pendant til GEUS, vurderer han:

- Man kan jo relativt hurtigt opbygge en mindre enhed, men at bygge en enhed op som har den størrelse, som GEUS har, er en mangeårig proces. Man kan sammenligne med opbygningen af Naturinstituttet, som i dag er en solid institution, men det har jo også tager 20 år.

Kontrakten mellem GEUS og Selvstyret udløber i slutningen af året, og forhandlingerne om en ny skal netop til at gå i gang. Jens-Erik Kirkegaard har sagt til KNR, at han regner med at forlænge aftalen, men at han håber på et GSG allerede fra næste år eller 2016.