Geolog om klimaet: Vi må indse, at vi er de voksne

Når vi har magt til at ødelægge jorden, har vi også magt til at redde den. Det påpeger den dansk-grønlandske geolog Minik Rosing i et interview med fagbladet Ingeniøren forud for årets klimatopmøde i Durban i Sydafrika.
Skrevet af Mads Fisker
27. november 2011 11:26

Minik Rosing efterlyser et opgør med den afmagt, han oplever hos regeringer verden over, når det kommer til klodens fremtid.

- Vi må indse, at vi er de voksne i verden og stå ved, at vi er den dominerede naturkraft. Gør vi det, bliver det klart, at verdens fremtid er et valg, vi træffer; ikke en skæbne vi er underlagt, siger geologen.

- Det er rigtigt, at vi er i færd med at ændre Jordens miljø, og det viser netop den magt, vi har. Derfor må følelsen af afmagt og opgivenhed vendes, siger Minik Rosing.

Han mener, at det i den grad er muligt at gøre dommedagsprofetierne til skamme ved at sætte langt mere skub under satsningen på vedvarende energi verden over.

Og selv om Minik Rosing ikke gør sig forhåbninger om, at der i modsætning til de seneste klimatopmøder vil blive taget store skridt på det forestående i Durban, er han optimist, når det kommer til blandt andet det centrale spørgsmål om CO2-udledning,

- Hvis der fastlægges en fair pris vil markedsværdien automatisk regulere udledningen. Det er afgørende, at en del af afgifterne går til u-landende, som i dag kun mærker negeative konsekvenser af de industrialiserede landes forurening, siger Minik Rosing.

Denne pris vil være på dagsordenen på klimatopmødet, der så småt begynder mandag. Grønland vil politisk være repræsenteret af klimaansvarlig Jens B. Frederiksen samt naalakkersuisoq for natur- og miljø Anthon Frederiksen. De to medlemmer af Naalakkersuisut træder ind på mødet i uge to, mens embedsmænd her fra landet allerede fra dag ét vil deltage i forhandlingerne sammen med den danske delegation, oplyser Selvstyret.