To generationer løb med årets kulturpriser

Den Grønlandske Kulturpris gik her på Nationaldagen til den 80-årige musiker Pele Møller, mens den unge filmskaber Jens Christian Lyberth Lennert modtog Naalakkersuisuts Opmuntringspris.
Skrevet af Karsten Sommer
21. juni 2020 19:25
Versionist Mads Lynge

Naalakkersuisoq for Kultur, Ane Lone Bagger, stod for overrækkelsen af de to priser i Katuaq, her til formidddag.

Pele Møller stammer fra Qullissat, og voksede op med 50´ernes populære Vaigatmusik.

Men også jazzmusik lå hans hjerte nær, og i 90´erne blev han kendt i hele Grønland da han udgav en CD med kendte jazznumre med grønlandske tekster.

Siden da har Pele Møller været med til at udgive i alt 17 albums, fortalte naalakkersuisoq for kultur, Ane Lone Bagger, ved overrækkelsen, hvor hun beskrev indholdet i mange af Pele Møllers sange:

- Det er smukke kærlighedssange, sange om venskab, humoristiske sange, og sange om Grønlands smukke natur, lød det fra Ane Lone Bagger.

Pele Møller har i mange år været aktiv på koncertfronten i det meste af Grønland.

De seneste år i samspil med sin søn, Glenn Møller, og en række af Grønlands bedste sangerinder.

Ung filmskaber fik talentprisen

Om dagens anden prismodtager - Jens Christian Lyberth Lennert - der fik årets Opmuntringspris, sagde Ane Lone Bagger blandt andet:

- Hans interesse for billeder og film startede i teenageårene. Senere begyndte han selv at arbejde med at skabe film. Hans første kortfilm hed “You killed your dreams”. En kortfilm, som handler om hans følelser, tanker og drømme.

En anden af hans kortfilm med titlen ”Kukiiarneq” - "At klippe negle" - blev vist ved Europas største filmfestival Berlinalen i år, fortalte naalakkersuisoq for kultur.

Naalakkersuisut stiftede Den Grønlandske Kulturpris i 1982. Den uddeles sammen med 50.000 kr. til en eller flere personer eller organisationer, der har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv.

Prisen uddeles hvert år på Nationaldagen.

Naalakkersuisuts Opmuntringspris på 10.000 kr. blev stiftet i 2016. Den uddeles til et ungt talent i forbindelse med Kulturprisen.