Genåbning af olivin-minen undersøges

Olivin-minen ved Fiskefjorden ved Maniitsoq er måske på vej til at åbne igen. Den blev lukket i 2009 efter godt fire et halvt års drift, men Selvstyret og selskabet Minelco, der er kontrolleret af det statsejede svenske selskab LKAB er for øjeblikket i tæt dialog om minens fremtid.
22. juli 2011 06:36

Det fremgår af et §37-svar fra formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

Det er Knud Fleischer fra Kattuseqatigiit Partiiat, der har spurgt om, hvad Grønland og selskaberne økonomisk fik ud af olivin-minen.

For mineselskabet blev det aldrig nogen gylden forretning. Kun et enkelt år - i 2008 - var der sorte tal på bundlinien. De øvrige år var tallene lysende røde og i det sidste år toppede det regnskabsmæssige underskud og nåede op i omegnen  af 230 millionere kroner.

En lille solid forretning

For Landskassen og den daværende Maniitsoq Kommune var det derimod en lille solid forretning. Minen beskæftigede mellem 40 og 50 personer og entrerede med flere grønlandske underentreprenører inden for blandt andet Catering og Logistik.

Der blev i minens driftsperiode betalt a-skatter til en samlet værdi af 52,6 millioner kroner. Hertil kommer selskabsskatter på ni en halv millioner kroner.

Kuupik Kleist understreger i sit svar til Knud Fleischer, at det på nuværende tidspunkt er uafklaret om minen genåbnes. Men der er flere mulige modeller til, hvordan nye aktiviteter kan sikres i fremtiden.

Og olivin, der anvendes som blandingsmineral i stålproduktion og vejbelægninger, er der nok af. Det skønnes, at der med en årlig produktion på en million tons om året, vil være olivin nok til 100 års produktion, forklarer formanden for Naalakkersuisut.