GE raser over aflyst udbud af lufthavn: Man skider på Sydgrønland!

Erhvervslivet i Qaqortoq er skuffet over aflyst udbud af lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq. Næstformand for Grønlands Erhvervs lokalafdeling har mistet håbet.
- Jeg har været med i den her debat i snart 20 år, og jeg har på intet tidspunkt mistet håbet. Men det gjorde jeg i morges. Jeg tror ikke på, at lufthavnen kommer, siger Jim Riis. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
21. august 2020 07:25

- Det er en ordentlig mavepuster, som vi har fået. Vi er blevet lovet den lufthavn, i jeg ved ikke hvor mange år. Det er svært at se positivt på fremtiden lige nu.

Det siger næstformand for Grønlands Erhvervs lokalafdeling i Qaqortoq, Jim Riis.

Kalaallit Airports har nemlig sat lufthavnsbyggeriet i Qaqortoq på standby. Fem selskaber har budt på projektet, men alle tilbud ligger langt over Kalaallit Airports budget.

Lufthavnspakken

* Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter, så de kan blive landets nye atlantlufthavne.

* Der bygges en ny regional lufthavn i Qaqortoq med en landingsbane på 1500 meter.

* De tre lufthavne forventes at koste omkring 3,6 milliarder kroner.

Kalaallit Airports har prøvet at forhandle prisen med to af tilbudsgiverne for at finde besparelser. Samtidig har lufthavnsselskabet prøvet at få flere penge fra Selvstyret i håb om at dække de dyre tilbud.

Men det gik ikke. I stedet vil Kalaallit Airports prøve at sætte projektet i udbud igen til næste år.

Næstformand for Grønlands Erhvervs lokalafdeling i Qaqortoq, Jim Riis, blev ikke glad, da han hørte nyheden om aflysning af udbuddet:

- Først tænkte jeg, at det var løgn. Der har været lagt op til den her lufthavn så længe. Den eneste by, der reelt mangler en lufthavn her i Grønland, det er Qaqortoq, siger formanden. 

- Det er den eneste by, der har så dårlig en trafik, at den har brug for en forbedring. Det har været hårdt, og det virker til, at man skider på Sydgrønland en gang til for at sige det lige ud.

Hvis et nyt udbud kommer i hus i 2021, ventes den at kunne stå færdig i 2024. Det er et år senere end planlagt.

Qaqortoqs erhvervsliv har forberedt sig - selv i dårlige tider

Erhvervslivet i Qaqortoq havde glædet sig til at få lufthavnsbyggeriet i gang, men nu må branchen - og alle andre - vente mindst et år mere på en ny udbrudsrunde.

- Det er en sorgens dag, fordi der i så mange år har været lagt op til, at nu skulle der ske noget, siger Jim Riis. 

- Vi har haft et erhvervsliv, som selv under nedgang har valgt at blive her og satse på, at den lufthavn kommer, at den udvikling kommer. Der er nogle som har investeret, for eksempel entreprenørvirksomheder, der har opkøbt i maskiner for at være med ved lufthavnen.

Jim Riis ejer også Hotel Qaqortoq. Han har drømt om en lufthavn i Qaqortoq længe. Drømmen om at lufthavnen vil give Sydgrønland en masse sovende turister på hans hotel. Men i dag var dråben for ham. 

- Jeg har været med i den her debat i snart 20 år, og jeg har på intet tidspunkt mistet håbet. Men det gjorde jeg i morges. Jeg tror ikke på, at lufthavnen kommer, siger han.

Borgmester: Jeg er meget skuffet

Borgmester i Kommune Kujalleq, Kiista P. Isaksen (Siumut), er heller ikke glad.  

- Jeg har hørt, at udbuddet skal starte forfra. Jeg er meget skuffet. Jeg kan ikke sige mere end det lige nu, fordi vi ikke har fået en officiel melding. Men jeg er meget skuffet, siger borgmesteren. 

KNR har forsøgt at få et interview med hende, men det har ikke været muligt. 

Lufthavnsprojektet regnes for at være den største infrastrukturinvestering i Grønlands historie.

Finansieringen af noget af projektet er skaffet i samarbejde med den danske stat. 

Aftalen indebærer, at Danmark bidrager med 700 millioner. Det giver den danske stat en ejerandel på 33,3 procent af lufthavnsselskabet.