GE afviser Fleischers fiskeri-matematik

I weekenden stod Henrik Fleischer for et opsigtsvækkende regnestykke i en live-debat på KNR. Men GE afviser matematikken, der ellers sikrede Grønland en markant milliardindtægt.

Landskassen kan få flere indtægter ved fiskeri, lyder det endnu engang under valgkampen. Indtægterne fra eksport kan kan øges til 17 milliarder kroner, hvis vores fiskeindustri handler direkte med eksportmarkederne i stedet for at sende fiskene gennem Danmark, lyder det fra Partii Naleraqs Henrik Fleischer.

Men Grønlands Erhverv mener, det er noget vås.

- 2 milliarder kroner divideret med 169.000 tons er lig med 11 kroner og 72 øre. Hvis vi fjerner datterselskaberne kan det bliver til 17 milliarder kroner.

Sådan lød udregningen fra Henrik Fleischer i en live tv-debat i weekenden.

Partii Naleraq-kandidaten kan dog ikke redegøre for, hvor han har fået sine tal fra. Ifølge ham, kan indtægterne fra fiskerieksporten blive markant mere værd, hvis vi handler uden om selskaber i Danmark.

- Vi skal selv sørge for eksporten til andre lande og undgå dem der er i midten. På den måde stiger fiskens værdi.

Det passer ikke

Men det regnestykke er man uenigi hos Grønlands Erhverv. De henviser til en rapport fra Copenhagen Economics om danske virksomheders fortjeneste på at forarbejde fisk generelt.

- Ud fra det kan vi se, at der ikke er tale om 17 milliarder kroner for alt værdiforøgelse, der foregår i Danmark. Det samlede tal er på 3,4 milliarder årligt, siger konsulent i GE Bent Sørensen.

Men grønlandske fisk står kun for en mindre del af den samlede værdiforøgelse i den danske fiskeindustri.

- Den grønlandske andel er på cirka en femtedel. Det største område, hvor fisken kommer fra, det er faktisk fra EU, og så kommer Norge og Grønland, siger Bent Sørensen.

Kommentarer