PITUFFIK GC-direktør: Nu er det op til politikerne

Et politisk efterspil bliver nu afgørende, efter en amerikansk domstol torsdag udpegede Exelis Services som rette vinder af servicekontrakten på Pituffik.
Sammen med USA har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, og udenrigsminister Kristian Jensen lovet at finde en politisk løsning på den langvarige strid om servicekontrakten på Pituffik. Foto: Arkiv Foto © : Apollo Jeremiassen/KNR
24. juni 2016 14:30

Afgørelsen faldt torsdag eftermiddag amerikansk tid af et enigt panel af tre dommere i den amerikanske appel-domstol, US Court of Appeals for the Federal Curcuits. Det bekræfter den amerikanske ambassade i Danmark til KNR.

I afgørelsen, som endnu ikke er offentliggjort, fastslår dommerne, at det amerikanske luftvåben USAF handlede korrekt, da det udpegede selskabet Exelis Services A/S som vinder af en syv-årig milliardkontrakt på Pituffik.

Under en tidligere høring i sagen i foråret understregede dommerne, at de ville tage stilling til sagen ud fra ordlyden i udbudsmaterialet og ikke ud fra de politiske aftaler, som er mellem USA og det danske kongerige om Pituffik. 

Og udfaldet blev altså det modsatte af en anden amerikansk domstol, der tidligere annullerede Exelis Services' aftale på den amerikanske base.

Læs også Medie: Danske virksomheder mister milliardkontrakt i Thule

Læs også OVERBLIK Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt

 

Politiske forhandlinger bliver afgørende

Nu er det så  op til politikerne i Grønland, Danmark og USA at afgøre, hvad der bliver næste skridt i sagen om servicekontrakten på Pituffik. 

De tre lande har for længst nedsat en række fælles arbejdsgrupper til at løse striden, men indtil nu har forhandlingerne været på et absolut lavblus, fordi man netop ventede på appel-afgørelsen.

Men nu må pausen være forbi, mener direktøren i Greenland Contractors, Peter Kofoed.

- Ét er jura, noget andet er politik. Og nu må vi se, hvad man så vil gøre rent politisk. De tre udenrigsministre har jo klart tilkendegivet, at USA har lavet en fejl, siger han til KNR.

Læs også Kristian Jensen: Greenland Contractors kan blive på Pituffik

Under sidste uges besøg med den amerikanske udenrigsminister i Grønland sagde den danske udenrigsminister, Kristian Jensen, at USA klart havde erkendt, at det var en fejl, da Exelis Services fik aftalen på Pituffik. 

Dén udtalelse har den amerikanske ambassade i København ikke ønsket at be- eller afkræfte, men talsmand Gavin Sundwall siger, at USA er stålsat på at finde en løsning sammen med Grønland og Danmark.

Og at 'man ikke er interesseret i at se tilbage, men kun fremad'.

Læs også Læs advokatundersøgelsen af Pituffiksagen her

GC forventer forlænget kontrakt

Peter Kofoed venter nu på at se den skriftlige afgørelse fra domstolen, før end han og GC vil tage stilling til, om der er grund til at søge om at få sagen bragt for den amerikanske højesteret.

Men indtil videre forventer direktøren, at GC forbliver på Pituffik, også efter 30. september i år, hvor den nuværende kontrakt med det amerikanske luftvåben USAF udløber.

- Vi må selvfølgelig spørge vores kunde (USAF, red.). For USAF har jo tidligere sagt, at det vil tage mellem seks til otte måneder at udskifte operatøren på Pituffik, og det er længere, end vores kontrakt løber til. Så vores forventning er, at man forlænger vores kontrakt et antal måneder. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske udenrigsminister, der er optaget af Brexit, oplyser ministeriet til KNR.

Exelis Services’ talsmand i Danmark, Kim Rubjerg, ønsker over for KNR heller ikke at kommentere på afgørelsen, men henviser til selskabets amerikanske ejer, Vectrus. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar her fra heller.