Gaza-forhandlinger om våbenhvile slutter uden aftale

Søndag aften oplyste Hamas, at man afviste krav, og at gruppens delegation havde forladt byen.
I månedsvis er der blevet arbejdet på at blive enige om en våbenhvileaftale i Gazastriben. Gang på gang har forsøgene fejlet. Foto © : Eyad Baba/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
27. august 2024 08:18

Forhandlinger i den egyptiske hovedstad, Kairo, om en våbenhvile i Gazastriben er nået til vejs ende, uden at der er kommet en aftale i hus.

Hverken Hamas eller Israel er gået med til kompromisser, der er blevet fremlagt af mæglere.

Det oplyser to egyptiske sikkerhedskilder søndag aften, skriver Reuters.

I forhandlingerne har den palæstinensiske militante gruppe afviste nye krav fra Israel.

Det har Hamas-embedsmanden Osama Hamdan sagt til den Hamas-styrede tv-kanal al-Aqsa TV søndag ifølge Reuters.

I månedsvis er der blevet arbejdet på at blive enige om en våbenhvileaftale i Gazastriben. Gang på gang har forsøgene fejlet.

Tidligere søndag aften oplyste Hamas, at gruppens delegation havde forladt Kairo.

- Hamas-delegationen forlod Kairo i aften efter at have mødtes med egyptiske og qatarske mæglere, som orienterede dem om resultaterne af de seneste forhandlinger, sagde embedsmanden Izzat al-Rishq i en erklæring ifølge AFP.

En israelsk delegation rejste søndag til Kairo i Egypten til forhandlingerne.

Det oplyste unavngivne diplomatiske kilder ifølge Israels militærradio, skrev Reuters.

Forhandlingerne er mæglet af USA, Egypten og Qatar og har foregået i den egyptiske hovedstad, Kairo.

En af de centrale punkter i forhandlingerne er den israelske tilstedeværelse i den såkaldte Philadelphi-korridor, en smal 14,5 kilometer lang strækning langs Gazas sydlige grænse til Egypten.

Israel ønsker at bevare kontrollen over korridoren, som det erobrede i slutningen af maj efter at have ødelagt snesevis af tunneler under den. Israel siger, at den har været brugt til at smugle våben ind til Gazas militante grupper.

Hamas har sagt, at Israel har trukket i land, når det gælder en forpligtelse om at trække styrker tilbage fra korridoren.

Derudover skal Israel være kommet med nye krav, herunder at der foretages en screening af fordrevne palæstinensere, når de vender tilbage til Gazastribens tætbefolkede nordlige del af Gazastriben som følge af våbenhvilen.

- Vi vil ikke acceptere drøftelser om tilbagetrækninger fra det, vi aftalte den 2. juli eller nye krav, sagde Osama Hamdan til gruppens al-Aqsa TV søndag.

I juli accepterede Hamas et forslag fra USA om at indlede forhandlinger om at frigive israelske gidsler, 16 dage efter den første fase i en aftale, der sigter mod at afslutte Gaza-krigen. Det har en højtstående Hamas-kilde sagt til Reuters.