Gang i finansloven og reformarbejdet

I et forsøg på at stoppe pengestrømmene ud af Landskassen speeder landsstyret nu arbejdet med det varslede langsigtede reformarbejde op.
29. juli 2009 14:15

Landsstyremedlemmet for Finanser, Palle Christiansen, regner med at have en skatte- og velfærdskommission klar i august. Samtidig venter han også at kunne mønstre et nyt økonomisk råd, der skal afløse Statsministeriets Rådgivende Udvalg Vedrørende Grønlands Økonomi. Og endelig er der sat skub i udarbejdelsen af et såkaldt sektorprogram, der skal kortlægge de fremtidige bosætningsmønstre og klarlægge de økonomiske udviklingsmuligheder.

Men allerførst er drejer det sig om at få lukket hullet i landskassen, siger Palle Christiansen Og her bliver der sat fokus på driftsudgifterne. Blandt andet er han indstillet på at få flere i arbejde og har rettet kikkerten mod de mange mennesker, der i dag er på overførselsindkomster. Han mener, at alt for mange arbejdsduelige alt for tidligt er kommet ud af arbejdsmarkedet.

Også bosætningsmønstret og de mange bygdeproduktionsanlæg, der i dag drives med store offentlige tilskud, er i landsstyrets søgelys. Der bliver i løbet af efteråret udarbejdet en strukturanalyse, der skal give input til, hvor vi skal bo og arbejde, og hvad vi vil med økonomien.

Analysen skal sikre, at der bliver tale om holdbare, langvarige løsninger, som folk kan regne med. Altså et forsøg på at skabe tryghed.

Men som Palle Christiansen understreger, så er den allerstørste udfordring at få lukket hullet i landskassen. Derfor bliver det også nogen helt anderledes finanslove, vi komme til at se i de kommende år. Det skal være slut med de historiske store underskud, vi har haft de seneste år.

Allerede fra næste år skal finansloven balancere, og herefter skal der være overskud i samfundshusholdningen.

Palle Christiansen tilføjer, at det er nødvendigt at sikre overskud på finanslovene for, at Selvstyret kan overtage en række af de opgaver, der fortsat løses i statsligt regi. Samtidig er Statens bloktilskud låst fast, og det gør det nødvendigt at skabe nye indtægtsmuligheder for landskassen. Og her kommer den ventede skatte- og velfærdskommission ind i billedet, den skal komme med forslag til besparelser og nye indtægtsmuligheder for landskassen.

Men Palle Christiansen afviser, at der vil ske forhøjelser af skatten på arbejde. Derimod vil han ikke udelukke, at der kan blive tale om visse afgiftsstigninger, men understreger at eventuelle afgiftsforhøjelser skal være socialt afbalancerede. Velfærden skal fastholdes, siger han.

Palle Christiansen oplyser i øvrigt, at landsstyret godkender finanslovforslaget på et møde den 6. august. Og umiddelbart derefter offentliggøres hovedlinierne i forslaget, mens forslaget i sin helhed offentliggøres den 1. september.