Gammel chok-regning skal betales nu

Den ekstra-regning som flertallet af den grønlandske befolkning har fået fra A/S Boligselskabet INI, er ikke ny.
Skrevet af Jette Andersen
16. april 2013 13:32

Det er den samme efterregning, som de sendte ud sidste år, men som blev voldsomt kritiseret fra blandt andre lejernes landsorganisation, IPK, og SIK, og som de endte med at trække tilbage og i stedet hæve a conto beløbet med 15-20 procent, oplyser kundedirektør i boligselskabet, Birte Kielsen.

- Folk har betalt for lidt a conto varme i løbet af 2012. Det stammer helt tilbage fra 2011, hvor man havde undladt at forhøje a conto beløbene, selvom der havde været 2 oliepristigninger samt prisstigninger i Nukissiorfiit. Herudover har bygningsejer krævet, at alle undercentraler skulle have henlæggelser, noget som det tidligere ikke har gjort. Det er de tre ting, der er skyld i at der er så store varmeregninger.

Sådan forklarer Birte Kielsen, der er kundedirektør i A/S Boligselskabet INI, de udsendte varmeregninger.

Henlæggelserne er pengene til vedligeholdelse. De er tidligere taget fra huslejen, men naalakkersuisut har besluttet at de fremover skal tages fra varmeregningen.

Og for at undgå flere ekstra-regninger, er boligselskabet nu begyndt at justere a conto beløbet hvert halve år, 1. gang skete 1. august sidste år, dernæst 1. januar 2013 og det ligger fast at a conto beløbet igen vil blive justeret og forhøjet til sommer, 1. juli.

Den 7. juni 2012 meddelte boligselskabet første gang, at de havde sendt en ubehagelig overraskelse ud. Med mindre end en måneds varsel var det planen, at hæve varmeregningen med 50 procent. Og dagen efter var administrerende direktør Jukku Mølgaard ude og sige, at det ikke var tyveri, før de så tilbagetrak regningen d. 11. juni.

- Men sendte en ny forhøjelse ud, der kun var på 15-20 procent og med en meddelelse om at folk skulle være foreberedt på, at der godt kunne komme store efterreguleringsregninger, når varmeregnskabet forelå i 2013, oplyser Birte Kielsen.

Hun siger videre, at forhøjelsen langt fra var nok, derfor er der kommet en ekstra-regning. Nogle større end andre.

Og Birte Kielsen siger, at selskabet er udmærket klar over, at det er en regning, der kan sprænge budgettet for de mindrebemidlede, derfor har de bedt Selvstyret om en lempeligere betalingsordning, end de 4 måneder, man har i dag, ifølge en forordning.

- I henhold til forordningen, der skal varmeregnskabet være fremlagt d. 30. april. Så jeg håber, der kommer en politisk reaktion, inden ret længe.

A/S Boligselskabet INI har i hele Grønland ca. 10.300 lejere, af dem har ca. 3.300 fået en ekstra-regning. Ud af de 3.300, har 150 boliger fået en forkert varmeregning, som vil blive ordnet inden april slutter, lover Birte Kielsen.