GA: Vi savner en konkret vækstdagsorden hos Naalakkersuisut

Der er rundt omkring i det politiske system og erhvervsorganisationerne blevet lyttet til Kim Kielsens første nytårstale som landets politiske leder.
03. januar 2015 18:27

Men hos lønmodtagerorganisationen SIK, var der igår gennemfående tilfredshed med talen og dens løfter om en øget indsats i arbejdsløshedsbekæmpelsen og mod boligmangel. Derimod var der hos det største oppositionsparti, IA skepsis over for den manglende prioritering af talens mange dyre løfter.

 

Samme tone slår Grønlands Arbejdsgiverforening an. Den efterlyser en egentlig vækstdagsorden fremfor en forbrugsdagsorden. Som GA's direktør påpeger, så befinder landet sig i en alvorlig økonomisk krise.

 

- Vi savner fortsat en mere konkretiseret vækstdagsorden, frem for en konkret forbrugsdagsorden. Der er mange forslag til øgede udgifter, som vil belaste de offentlige finanser. Og vi så hellere, at man bliver meget mere konkret i formuleringen af, hvad der skal til, for at skabe mere vækst, så vi kan finansiere de her mange dejlige ønsker vi har, til det offentlige og velfærdssamfundet, siger GA-direktør Brian Buus Pedersen.

 

Og så  efterlyser GA større viden til grund for de mange ting, som Naalakkersuisut  vil ændre i deres regeringstid.

 

- Så er vores generelle opfordring at man analyserer nogle af de ting som er med i koalitionsaftalen, før man skrider til beslutning. Vi bør i langt højere grad have viden frem for tro, når vi laver de her beslutninger, de er jo mange komplekse ting, der lægges op til. Og hvis ikke disse beslutninger bliver baseret på en solid viden om hvad målene skal være, og hvad man forventer hvad konsekvensen kan blive, så får vi nogle meget usikre, i hvert fald meget dyre politiske beslutninger, understreger Brian Buus Pedersen, der samtidig løfter pegefingeren.

 

- Vi er i en hård økonomisk krise, de penge skal i givet fald findes på en anden måde. Men der skal være et afkast i samfundet, det skal blive billigere at bo og leve i Grønland. Ellers giver det jo ingen mening at gennemføre de her kæmpe store investeringer, som Naalakkersuisut lægger op til.

 

Som eksempel nævner han Kim Kielsens ord om, at tillid ikke kommer gennem talrige kursændringer.

 

-Det her med lige pludseligt at rulle ensprisreformen tilbage er et dårligt eksempel på en kursændring. Hvad er lige meningen med det med mindre, man er sikker på at kunne dokumentere, at det vil have en rigtig god effekt for erhvervslivet og for de enkelt husholdninger.

 

Lød det her fra GA-direktør Brian Buus Pedersen, der dog glæder sig over Kim Kielsen ord om, at der skal være et incitament til at gå på arbejde. Netop det er et positivt signal i talen.