GA: Slut ikke makreleventyret før det er startet

Grønlands Arbejdsgiverforening understreger i dag nødvendigheden af, at forsøgsfiskeriet efter makrel ved Østgrønland fortsætter og langer ud efter planerne om at hæve afgifterne.
21. marts 2014 15:42

- Det alt afgørende mål er, at Grønland kan dokumentere, at der findes makrel i store mængder i vore farvand og dermed tvinge de øvrige kyststater til at anerkende Grønlands ret til en rimelig andel af ressourcen i en fremtidig bæredygtig fiskeriaftale med EU, Norge, Færøerne og Island.

Grønlands Arbejdsgiverforening langer samtidig hårdt ud efter Naalakkersuisut, der nu er på vej med endnu en ændring af afgiften på forsøgsfiskeriet ved at vende tilbage til det oprindelige forslag på halvanden krone kiloet - uanset hvor fartøjet er fra.

Det forslag vil for det første betyde, at makreleventyret slutter, før det begynder. Med halvanden krone pr. kilo vil det være umuligt at drive et kommercielt fiskeri. Og det vil samtidig betyde, at Grønland afskriver sig muligheden for at blive en makrelnation på sigt.

- Og det er vanskeligt at forestille sig, at vore politikere gennem en kortsigtet afgiftspolitik ønsker at spærre for muligheden for at skabe varige arbejdspladser her i landet. Ligesom det forekommer utroligt, at politikerne ikke vil lytte til et samlet fiskerierhvervs advarsler. Det vil være, at gå Færøernes. Norges og EU's ærinder i deres kamp for at forhindre Grønland i at hævde de rettigheder, vi har i henhold til alle internationale regler, understreger Grønlands Arbejdsgiverforening, der advarer politikerne mod at gå efter kortsigtede indtægter, der vil afskære Grønland fra at få del i det nordatlantiske fiskeri.