GA: Saml folk i større byer og øg den private sektor

Større privat sektor skaber vej for økonomisk selvstændighed. Og så skal bygderne være rentable. Sådan lød hovedbudskaberne i GA's nye økonomiske rapport. Men i Saqqaq har de taget kampen op.
29. marts 2010 15:45

Det kan ligne en sort fremtid for bygderne, hvis de skal følge opskriften i GA's nye rapport om de økonomiske forudsætninger for selvstændighed. Men i Saqqaq er bygdebestyrelsesmedlem Ole Zeeb fortrøstningsfuld.

- Der er gode erhvervsmuligheder i vores bygd. Her er der godt fiskeri. Der er turisme i hele sommersæsonen, og endelig er der rensdyr i oplandet, og de bidrager til at dække vores behov for mad, siger Ole Zeeb.

Direktør i Grønlands Arbejdsgiverforening Henrik Leth erkender, at vejen til et økonomisk selvstændigt Grønland, ikke nødvendigvis betyder lukning af alle bygderne. Men det kræver, at bygderne i højere grad bidrager til landskassen, fastholder han.

- Der er jo flere steder, specielt i Nordgrønland, hvor der er god industri omkring hellefisk, og det er jo positivt og kan sagtens lade sig gøre. Så der er ikke noget entydigt svar på det her. Men det er vigtigt at man får skabt noget, hvor man bidrager til samfundet, fastslår Henrik Leth.

Bygderne tærer meget på de offentlige kasser både i form af store tilskud til fisker - og fangererhvervene og i forhold til eksempelvis skoler og sygeplejestationer.

Og netop Grønlands store offentlige sektor er en hindring på vejen til et økonomisk selvstændigt Grønland, viser rapporten.

'Selvstændighed en enorm opgave, men ikke håbløs' er titlen på GAs nye økonomiske rapport.