GA: Råstofindustrien skal etablere sig

Det skal være et nagelfast krav, at udenlandske råstofvirksomheder etablerer sig i Grønland. Sådan lyder kravet fra Grønlands Arbejdsgiverforening over for Naalakkersuisut.
Skrevet af mlk
15. april 2011 14:40

Det var et af budskaberne, da GA’s direktør Henrik Leth i dag holdt foredrag for det danske diplomatkorps ved et af Grønlands Repræsentationens informationsmøder for de danske diplomater.

- Vi ønsker, at der skal være lige vilkår for de virksomheder, der opererer. Hvis de industrilokomotiver, som er på vej til Grønland, ikke har samme sammenkoblingsmekanisme som vores virksomheder, får vi aldrig trukket vores virksomheder med i sådan en industriel udvikling. Og det er afgørende for samfundet på lang sigt, siger Henrik Leth.

- Det er relativt simpelt. De skal etablere deres virksomhed i Grønland og drive den del af deres virksomhed, som har med Grønland at gøre, fra deres grønlandske virksomhed. Sådan at de overholder samme regler og betingelser, og integrerer sig i samfundet og bidrager med uddannelse og hvad de ellers kan og blive gode samfundsborgere i vores samfund.

GA har over for Naalakkersuisut slået fast, at hvis det ikke fastholdes over for råstofindustrien, at de skal etablere sig i Grønland, så vil arbejdsgiverforeningen ikke gå med til, at Alcoa henter billig kinesisk arbejdskraft til Grønland.

- Så jeg synes bare, at det er et spørgsmål fra regerings side om at sætte sig ned og blive enige om den fortolkning om næringsloven, som man har diskuteret i flere år, siger Henrik Leth.

Henrik Leth sammenlignede under mødet den kommende industrielle udvikling i Grønland med Danmarks største industrielle projekt til dato, nemlig opførelsen af Storebæltsbroen. Alcoa-værket er for Grønland, hvad 100 Storebæltsbroer ville være for Danmark, sagde han. Og det er blot Alcoa, herudover er der som bekendt mulighed for massive investeringer i både olie og minedrift.

Men GA’s bekymring for fremtiden går på, om de lokale virksomheder vil gå glip af udviklingen, hvis ikke reglerne er klare.

- Faren for os at se er, at de lokale virksomheder ikke bliver trukket med, og lokalbefolkningen endnu mindre. For det er ikke sådan at vi forestiller os de lokale virksomheder i Grønland, som lokomotivet, der trækker det her fremad. Det bliver de nye virksomheder, og hvis de lever på andre skatteforhold, risikerer vi, at de ikke vil vælge de lokale medarbejdere og at de ikke vil samarbejde med de lokale virksomheder, fordi de ikke kan sammenligne tilbud og så videre. Så derfor er det altafgørende, at vi får det her på plads, siger han.

Grønlands Repræsentationen holder 3-4 gange om året temamøder for de danske diplomater, hvor forskellige grønlandske problematikker tages op.