GA og SIK siger ja til lav skatteprocent

Både Grønlands Arbejdsgiverforening og SIK ser fordele ved en sænkning af skatteprocenten til 37 procent, sådan som Skatte- og Velfærdskommissionen anbefaler det.
Skrevet af Mads Lynge
09. marts 2011 17:36

Men hvis ikke man løbende tilpasser velfærdssamfundet, er der fare for, at skatterne stiger, siger kommissionen blandt andet. Anbefalingen er dog realistisk, siger direktør for GA, Henrik Leth:

- Nu har jeg ikke set beregningerne, men jeg går ud fra, at kommissionens anbefalinger er finansierede, og gerne lidt mere til. Så derfor er jeg sikker på, at det er realistisk at tale om det. Det er også realistisk at lave noget, der måske er mere enkelt, end det vi har i dag. Det må vi kigge på, og så må vi kigge på de skævheder og skadevirkninger det vil give, og så finde ud af hvordan vi kan løse de problemer. Men som kommissionen siger det: Vi skal altså i gang nu, siger Henrik Leth fra Grønlands Arbejdsgiverforening.

Skatte- og Velfærdskommissionen har en række anbefalinger til ændringer i skattesystemet, men fælles for dem alle er, at man vil forenkle hele systemet:

- Skattesystemet er i dag kompliceret og svært gennemskueligt. Dette skaber en uklarhed for borgeren. Det betyder også en dyr og besværlig administration, skriver kommissionen blandt andet.

En af anbefalingerne går altså på, at man vil sænke skatteprocenten for arbejde, så den kommer ned på 37 procent.

Omvendt skal miljøafgifter og lignende hæves for at finansiere den lavere skat på arbejde. Og det forbavser SIK's Jess G. Berthelsen, at man kan hente så mange penge via højere afgifter og beskatninger på visse ting:

- Hvis regnestykket vitterligt viser, at det kan lade sig gøre at sænke skatten til 37 procent og hente det resterende andre steder fra, så er det godt nok. Men det er klart, at vi skal have en velfærdsstat, hvor vi selvfølgelig skal have råd til et sundhedsvæsen, skoler, boliger og lignende. Og der er det jo vigtigt, at vi henter pengene via skatter, og hvis det viser, at det kan lade sig gøre, så er det jo til fordel for vores medlemmer, da de vil have flere penge mellem hænderne, siger Jess G. Berthelsen.