GA: Ny finanslov er et skråplan

I erhvervslivet er der ikke nogen løftede arme over det nye finanslovsforslag. GA ærgrer sig over, at huller dækkes med nye skatter og afgifter.
09. august 2013 06:15

Direktør Brian Buus har ikke den stor tiltro til, at Naalakkersuisut kan indfange de mange indtægter, der bliver præsenteret i finansloven, men hvor de fleste altså stadig sidder og kvidre på taget. Derfor er GA også nervøse over det underskud på finanserne man budgetterer med for 2014 og 2015.  

- Vores konklusion er meget simpel. Vi er ude på et nationaløkonomisk skråplan, som virkeligt kræver hurtig politisk handling, hvis vi skal skabe de indtægter vi skal bruge til at betale for vores levestandard og velfærd, siger GAs direktør Brian Buus.

Han mener det er bekymrende, at underskuddet i landskassen vokser, og at der igen planlægges ny lånefinansiering.

- Virkeligheden er jo, at vi endnu ikke har set præcis hvordan den økonomiske vækst og de nye indtægter skal komme og lukke hullerne

Direktøren stiller sig også tvivlsom overfor det fornuftige i først at tage to fede år og derefter spænde livremmen helt ind.

- For os at se er risikoen høj for, at hvis der skal gås så hårdt til den i 2016 og 2017 for at genoprette økonomien, så skal man ind med nogle meget markante finanspolitiske stramninger.

Selv er Vittus Qujaukitsoq ikke tvivl om, at pengene nok skal findes. I forhold til reformerne pensions, social og skatteområdet skal man tjene yderligere 10 millioner i 2015 og 173 millioner i 2017. Hvorvidt der kunne være tale om nogle lidt optimistiske antagelser afviser dagens hovedperson dog prompte.

- Det er basseret på de forventninger vi har af effekten af de reformer, som vi lægger op til, siger Vittus Qujaukitsoq.

Brian Buus er dog lidt mere lunken overfor de nye reformer. Han synes det er ærgerligt, at man kaster nye skatter over befolkningen.

- Det der er pointen er, at man igen siger, at vi mangler penge i kassen som lukkes gennem skatter og afgifter.

I forhold til erhvervspolitikken og beskæftigelsen har det nye finanslovsforslag også fået de røde lygter til at blinke hos GA.

- Vi synes ikke forslaget forholder sig til, hvordan bygge-anlægsbranchen vil blive ramt af et forsat fald i anlægsbevilingerne. Og det ser jo på papiret ret siger Brian Buus.

Han slår fast, at de mange virksomheder i branchen altså skaber mange arbejds- og lærerpladser, og de bliver hårdt ramt, som det ser ud nu.