GA med på skærpet fiskerikontrol og brugerbetaling

Den skærpede kontrol med fiskeriet og fiskeriets egen betaling af kontrollen, som Naalakkersuisut lægger op til med en ændring af fiskeriloven, får en behersket, men positiv modtagelse af Grønlands Arbejdsgiverforening.
05. november 2009 14:22

GA's administrerende direktør, Henrik Leth, ser den kommende elektroniske fangstrapportering som en god mulighed for en forenklet og hurtigere administration og dermed også muligheden for at billiggøre fiskerikontrolsystemet.

- Det bliver nemmere for folk på fiskefelterne at aflevere fangstrapporterne løbende og i elektronisk form. Og samtidig betyder det også, at der kan spares tid og meget indtastningsarbejde hos fiskerikontrollen i land, siger Henrik Leth.

Heller ikke størrelsen af de kontrolgebyrer, der opereres med for næste år, nemlig 60 kroner pr. tons rejer og 1500 kroner pr. licens for krabber og fisk i øvrigt og en fast årlig afgift på 1500 kroner skræmmer Henrik Leth.

- Det er selvfølgelig aldrig rart at blive pålagt en betaling, man aldrig har haft før. Men de gebyrer, der indtil videre arbejdes med, er til at håndtere. Og en brugerbetaling er under alle omstændigheder bedre end en omsætningsafgift som rejeafgiften, understreger han. Men han tilføjer samtidig, at gebyret på de 60 kroner pr. tons rejer til de kystnære rejefiskeri måske bør revurderes med henblik på en lavere sats.

- Gebyrstørrelsen er ikke noget problem for det havgående fiskeri, men det kystnære fiskeri har en ganske anden indtjening, forklarer Henrik Leth, der heller ikke ser de store problemer i de lovændringer, der giver Naalakkersuisut vidtgående beføjelser til at indhente alle nødvendige oplysninger om fiskeriselskabernes og rederierne økonomi og drift.

- Vi har aldrig været uvillige til at give oplysninger. Men vi har været uenige om detaljeringsgraden og så det problem, at de forskellige afdelinger i selvstyreadministrationen stiller de samme spørgsmål. Vi har netop haft et tilfælde, hvor vi har måttet svare tre gange på det samme spørgsmål. Men det må der kunne findes en fornuftig løsning på. Vi ser gerne en dialog, der kan fjerne de mange myter om indtægterne i rejefiskeriet, lyder melding fra GA's administrerende direktør.

De nye kontrolbestemmelser ventes at træde i kraft den 1. januar, og fiskeriets egenbetaling til kontrollen andrager ca. 12 millioner kroner.