GA: Mænd arbejder mere end kvinder

Den markante lønforskel mellem mænd og kvinder er ikke et spørgsmål om, at mænd har en højere timeløn. Tværtimod er forskellen formentlig udtryk for, at mænd arbejder flere timer end kvinder, siger direktør for Grønlands Arbejdsgiverforening, Henrik Leth.
08. april 2010 09:20

Mænd skovler tusindvis af kroner mere ned i lønningsposen om året end kvinder. Det viser nye tal fra Grønlands Statistik. Spørgsmålet er så, hvorfor mænd høvler flere penge ind på lønkontoen? En del af forklaringen kan ligge i antallet af arbejdstimer, påpeger direktør i Grønlands Arbejdsgiverforening Henrik Leth:

- Statistikken viser, at der er stor forskel på den årsindkomst, som de to køn har. Og det kan der være mange årsager til. Det er nok ikke et udtryk for, at man får 40 procent mindre i timen. Måske tværtimod, at man simpelthen har færre arbejdstimer om året, siger Henrik Leth, som også tror, at alder og uddannelse spiller en væsentlig rolle i lønforskellen.

- Der er mange ubesvarede parametre: Er der eksempelvis lønforskel blandt de 30-45-årige, eller ligger forskellen i ungdomsårene, hvor man blandt andet er på barsel? Så der er mange ting, der skal undersøges endnu, inden man kan sige noget præcist, mener Henrik Leth.

Henrik Leth påpeger, at spørgsmålet om ligeløn allerede er en del af de overenskomster, der indgås på arbejdsmarkedet i dag, og han mener derfor, at Grønlands Arbejdsgiverforening har sit på det rene i den sag.

- Det er jo et fast princip i overenskomsterne, at der er ligeløn, så den del har vi taget stilling til for længe siden. Så der er ligeløn for lige arbejde i overenskomsterne, så der er ikke noget usædvanligt her, understreger Henrik Leth.

Tallene fra Grønlands Statistik viser en lønforskel på 40 procent. Radioavisen i går aftes kunne fortælle, at tallet nok nærmere er omkring 25 procent.