GA kræver også større åbenhed

Grønlands Arbejdsgiverforening - GA - melder sig nu i rækken af kritikere, der vender sig mod manglende åbenhed i Råstofdirektoratet. Den politisk ansvarlige afviser.
30. august 2011 08:37

Grønlands Arbejdsgiverforening GA finder det kritisabelt, at det er samme direktorat, der markedsfører Grønland, sagsbehandler licensansøgninger, udsteder tilladelser og samtidig også kontrollerer, at råstoflovgivningen overholdes.

Og det er en sammenblanding af roller, som GA ikke finder betryggende, fordi der ikke er nogen uvildig kontrol med forvaltningen af et af landets vigtigste erhvervsområder. Samtidig er råstofloven er en rammelovgivning, der giver vide muligheder for fortolkning.

- Vore betænkeligheder er yderligere blevet bekræftet af, at den mangel på åbenhed, vi har set hen over sommeren fra Råstofdirektoratet, ikke ligefrem klæder et moderne demokrati, lyder det fra GA.

Arbejdsgiverorganisationen understreger, at det netop er den slags erfaringer, der er medvirkende til, at GA er en af inistiativtagerne til at stifte en afdeling af Transparency International, der er med til at bekæmpe korruption og magtmisbrug.

GA mener, at råstofloven bør revideres, så lovens meget vide rammer indsnævres og bliver tydeliggjort.

At der udarbejdes præcise definitioner på, hvad det betyder, at grønlandske virksomheder og medarbejdere har fortrinsret til opgaver i sektoren. At der indføres en gennemskuelig klageadgang, og sidst men ikke mindst, at der skabes åbenhed i forvaltningen.

Men desværre, siger GA,  ser det ud til, at Naalakkersuisut går den modsatte vej. Med konstitueringen af råstofdirektøren som departementschef i Departementet for Erhverv og Arbejdsmarked på ubestemt tid ser det ud til, at man går den modsatte vej. Hermed er ikke blot den politiske men også den administrative mag på hele erhvervsområdet samlet under en hat, lyder meldingen fra GA.

GA tilføjer iøvrigt, at der må være noget galt, hvis man efter to stillingsopslag ikke kan besætte en så central post som chef for et af landets vigtigste departementer.

Straks efter har Naalakkersuisut sendt et modsvar ud, hvori de langer hårdt ud efter arbejdsgiverorganisationen for at være i lommen på Transparency Greenland, som det formuleres.

GA kender konklusionen inden initiativets analyse er lavet, skriver medlemmet for råstoffer Ove Karl Berthelsen, nemlig at få ændret råstofloven, hvilket GA da i øvrigt heller ikke lægger skjul på. 

Samtidig erklærer han sig dybt uenig i, at Råstofdirektoratet skulle lide af manglende åbenhed. "Stort set" alle høringsdokumenter har været offentlige tilgængelige, siger han.

Endelig holder Ove Karl Berthelsen fast i - som det også var tilfældet over for Radioavisen i weekenden - at blandt andet myndighedsbehandlingen af miljødelen bliver gransket, som det lyder, med henblik på ændring af Råstofloven fra år 2013.

Radioavisens redaktion er i gang med at følge op på historien.