GA ikke imponeret af Naalakkersuisuts Uddannelsesplan

Grønlands Arbejdsgiverforening hilser Naalakkersuisuts Uddannelsesplan II, som netop nu er i høring, velkommen. Foreningen mener, der er mange positive tiltag, men ser på den anden side, intet nyt i planen.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
11. februar 2014 11:09

- Det er jo ting vi har hørt før og som er diskuteret tidligere i bestyrelser og fællesråd. Men hvis planen bliver iværksat, så er det positivt, siger sekretariatschef i Grønlands Arbejdsgiver forening, Karsten Lyberth-Klausen.

Ca. 55 procent af de, der påbegynder en erhvervsuddannelse gennemfører ikke uddannelsen i dag. Det viser nye tal fra Selvstyret. Dog starter ca. 40 procent af de, der afbryder uddannelsen, på den samme eller en anden erhvervsuddannelse, på et senere tidspunkt.

Resultatet af afbrudte erhvervsuddannelser, koster mange penge for samfundet. Derfor har Naalakkersuisut en ambition om, at højne gennemførelsesprocenten i fremtiden. Og de gør det blandt andet ved at forkorte uddannelsesforløbet til kun et år.

Dette formål skal i så fald hænge sammen, siger Karsten Lyberth-Klausen.

- Det etårige grundforløb skal i hvertfald diskuteres, hvordan det skal hænge sammen. Fordi hvis man ser på de mange uddannelser, så vil skoleforløbene, som varer ca. 50 uger i dag, blive gennemført allerede på de første skoleår. Og hvis man gør det, bliver der ingen vekslingsvirkning på de uddannelser. Så det vil være uhensigtmæssigt, siger sekretariatschefen.

Han mener, at det vil være mere hensigtmæssigt, hvis grundforløbet, som varer 20 uger i dag, gennemføres på 40 uger i stedet for.

Hvis grundforløbet i fremtiden kan gennemføres på 40 uger, vil elever som i dag er bogligt bagud, også kunne følge med. Og det gør man ved at lave fleksible indgange til grundforløbet, siger Karsten Lyberth-Klausen og fortsætter:

- Eksempelvis har vi et forsøg i gang på Jern- og Metalskolen i Nuuk med elektrikerne, sådan at de elektrikere, som ikke klarer en optagelsesprøve, kommer på et 40 ugers grundforløb, sådan at de løfter de basale forudsætninger, for eksempel i matematik, fysik og kemi, siger Karsten Lyberth-Klausen.

For at virksomhederne lettere kan oprette en praktikplads, vil Naalakkersuisut med brancheskolernes bestyrelser og virksomhederne, kigge på mulighederne om praktikperioden kan forkortes. Og den tanke er Grønlands Arbejdsgiver forening enig i.