FORSLAG: Gør Forsoningskommission til Fællesskabskommission

Michael Binzer og formanden for Foreningen Rigsfællesskabet, Nauja Lynge, foreslår at ændre Forsoningskommissionen til en Fællesskabskommission - sammen med Danmark. Forslaget møder opbakning på Christiansborg.
Foto © : KNR/Arkiv
12. november 2014 10:18

Det er ikke nok at tale om forsoning i Grønland. I stedet bør Selvstyrets nedsatte Forsoningskommission blive om ændret til at handle om fællesskab - sammen med Danmark. Sådan lyder et forslag fra forhenværende direktør Michael Binzer og formanden for Foreningen Rigsfællesskabet, Nauja Lynge. 

Parret foreslår, at rammerne for den nuværende kommission bliver ændret til at fokusere på, hvad der kan bringe den grønlandske befolkning internt sammen OG styrker forholdet til og ligestillingen med Danmark. 

- Vi foreslår, at vi laver om på rækkefølgen og starter der, hvor man siger: Hvad er det, vi kan mødes om? Og så opbygger vi den grundsubstans, der gør, at vi kan komme videre, siger hun til KNR.

Ingen bremse i selvstændighed

Nauja Lynge understreger, at forslaget ikke er et forsøg på at bremse Grønlands vej mod at blive en selvstændig nation. Men i stedet skal en Fællesskabskommission være med til at styrke selvværdet i befolkningen og skabe et mere ligeværdigt forhold med Danmark. 

- Man kan sige, at der i forholdet mellem Danmark og Grønland har været et ikke helt ligeværdigt forhold. I hvert fald har selvværdsfølelsen det ikke så godt i Grønland, og det mener vi, at kommissionen bør anerkende og arbejde med, siger Nauja Lynge.

I dag henleder ordet ‘forsoning’ nemlig tankerne til et dramatisk opgør med kolonitiden, mener Nauja Lynge - og det er ikke konstruktivt, siger hun. 

- Man kan ikke bygge en forsoning på skyld og skam. Men man kan bygge en forsoning på fællesskab.

Opbakning på Christiansborg

Forslaget om en Fællesskabskommission bliver bakket op af flere på Christiansborg. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviste ellers klart officiel dansk deltagelse i Forsoningskommissionen, men Folketingets Formand og partifælle til statsministeren, Mogens Lykketoft, er positiv over for idéen om en fællesskabs-debat:

- Måske var det værd at diskutere noget mere, hvor meget værdi, der er for os alle sammen i Rigsfællesskabet, siger han og påpeger, at forslaget passer godt i forlængelse af indførelsen af selvstyret:

- Hvis vi skal have fornøjelsen af at have et rigsfællesskab i mange årtier frem, så skal den følelse, at vi ER reelt ligestillede medlemmer, rodfæstes meget bedre, siger Mogens Lykketoft.

Også Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, er med på idéen om en Fællesskabskommission:

- Jeg synes, idéen er fremragende. Jeg er utrolig glad for det. Det er det, vi har brug for. Vi har ikke brug for et afviklingssystem som Forsoningskommissionen. I stedet for bør vi finde ud af, hvordan vi styrker Rigsfællesskabet. Det er jo det, vi (Dansk Folkeparti, red.) har ønsket altid, siger han til KNR.