"Gå udenfor og ryg"

Et enigt Inatsisartut ventes her på forårssamlingen at vedtage en ny restriktiv rygelovgivning, der stort set tvinger rygerne ud i den friske luft med smøgerne.
18. marts 2010 15:04

Loven ventes at træde i kraft 1. oktober.

Lovforslaget er kortfattet, men ganske præcist. Det bliver forbudt at ryge indendørs på de offentlige arbejdspladser og i de offentligt ejede aktie- og anpartsselskaber. Loven gælder også alle private virksomheder med 10 eller flere ansatte.

Der sættes en stopper for rygning på alle uddannelses- og børneinstitutioner. Dagplejemødrene må også smide smøgerne. Det samme gælder alle dem, der bor på kollegium. Det er slut med rygning i bussen, i taxaen, på værtshuse og spiserestauranter, hotelværelser. Også til søs må du går udenfor, hvis du skal ryge og meget usædvanligt sætter loven også en stopper for rygninger i private foreninger og klubber.

Rygernes sidste indendørs tilflugtssted er hjemmet. Det gælder også dem, der er på alderdomshjem. De må godt ryge, når de er alene på deres stue, men må slukke cigaren, når der er personale til stede.

Ellers er princippet i folkesundhedens navn ganske enkelt: Gå udenfor og ryg. Og på en lang række institutioner skal rygerne endda gå helt uden for grunden. Det bliver forbudt at hænge med cigaretterne ved ind- og udgange. Og det er helt op til den enkelte arbejdsplads, om man vil indrette et rygeskur.

Også på restaurenter og værtshuse gælder princippet: Gå udenfor og ryg. Værtshuse og restauranter kan dog opføre en separat rygebygning.

Loven ventes 1. behandlet i Inatsisartut den 13. april. Og netop den 13. vil mange rygere nok betragte som en meget uheldig dag.