Fyringer rammer regioner særligt hårdt

KNR har i dag opsagt syv fastansatte medarbejdere i en af de største fyringsrunder i public service-stationens historie. Og det er de regionale redaktioner i nord og syd, der betaler den højeste pris. Bestyrelsesmedlem er bekymret, men direktøren frygter ikke, at den landsdækkende formidling vil lide særlig skade.
Skrevet af Mads Fisker
30. september 2011 17:49

I Nuuk mister en tv-tekniker, en radio-tekniker, en arkivmedarbejder og en Qanorooq-journalist deres arbejde, men dagens afskedigelser rammer de regionale redaktioner særligt hårdt.

To af fire medarbejdere på KNR Kujataa i Qaqortoq er sagt op, mens der er sket en enkelt fyring på KNR Avannaa i Ilulissat. Her vil fire medarbejdere fremover dække regionen til tv og radio.

Og nedskæringerne på redaktionerne i nord og syd vækker bekymring hos bestyrelsesmedlem Svend Møller, der er udpeget af KANUKOKA til at varetage seerne og lytternes interesser.

- Man kan jo frygte, at det går ud over alsidigheden og kvaliteten af formidlingen af nyheder. Som lytter vil jeg håbe, at det ikke går ud over den alsidige formidlinge fra forskellige regioner her i landet, siger Svend Møller.

Bestyrelsesmedlemmet understreger, at han umiddelbart stoler på ledelsens evne til at sikre, at befolkningen uden for Nuuk ikke skal betale en særligt høj pris for de aktuelle nedskæringer.

- Jeg har fået forklaret, at man vil prøve at løse det centralt, og jeg er spændt på at se, hvordan det udvikler sig. Jeg kan jo kun håbe på, at det ikke får negative konsekvenser, men det kan jeg jo ikke være sikker på, siger Svend Møller.

Direktør Ivalo Egede forsvarer ledelsens prioritering, der altså betyder, at lokalredaktionen i Qaqortoq halveres fra fire til to medarbejdere.

- Den fysiske placering er ikke særligt vigtig, når man ser på, hvor der skæres ned. Vi har fortsat en redaktion i syd og en i nord, og vi vil godt kunne dække hele landet, siger hun.

Men kan det her ikke få konsekvenser for evnen til at leve op til en forpligtelse om at dække hele landet?

- Man kan sige, at i forvejen er det svært at dække hele landet, fordi vi ikke har midler til at rejse i hele landet. Men heldigvis er der mange andre måder at indhente informationer på igennem blandt andet internettet. Det er ikke de tre stillinger i regionerne, der betyder om vi kan dække vores serviceforpligtelse eller ej; det er hele KNR, der skal have flere midler tilført, siger Ivalo Egede.  

Direktøren bliver bakket op af bestyrelsesformand Peter Jensen.

- Det er helt og holdent ledelsens egen vurdering, hvor det er, der kan spares. Og det har vi så godtaget, siger Peter Jensen.

KNRs bestyrelsesformand bemærker, at det nok ikke kan undgås, at man kommer til at kunne mærke afskedigelserne på sendefladen. Men Peter Jensen giver i det hele taget udtryk for, at bestyrelsen bakker ledelsen op i sin beslutning.

- Vi kan jo ikke blive ved med at vente på at få flere midler tilført. Når der er besparelser i hele samfundet, må vi også følge med. Vi er tilfredse med den økonomiske styring, men midlerne er begrænsede, og vi kan ikke bruge flere penge, end der er til rådighed, siger bestyrelsesformand Peter Jensen.

KNR forventer at kunne spare årligt 3 millioner kroner på dagens syv afskedigelser.