Fyret retschef scorer også kassen

Den fyrede retschef Andreas Salmony får en klækkelig fratrædelsesgodtgørelse og dermed kan det altså godt udelukkes, at fyringen skulle hænge sammen med tjenesteforseelser.
27. august 2013 09:56

Mens der i den grad har rullet hoveder i Selvstyret siden regeringsskiftet, så har flere af de fyrede medarbejdere kunne forlade Selvstyrets lokaler med lommerne fulde. Tidligere kom det frem at den forhenværende departementschef i finansdepartementet blev sendt på gaden med en kompensation på godt to millioner, og pengene ruller fortsat ud.

1,2 millioner. Så meget får den nu fyrede retschef Andreas Salmony i aftrædelsesordning. Det kom frem i et svar på et paragraf 37 spørgsmål fra Demokraternes Palle Christiansen. Penge som nok kunne have været brugt bedre.  Palle Christiansen ærgrer sig i hvert fald både over udgiften og tabet af kompetencer. 

- Man kan jo sige, at den nye regering følger de dårlige vaner, de havde da de også afskedigede departementschefen for finanser. Det betød jo, at de betaler et meget stort beløb for at slippe af med en kompetent medarbejder, der rent faktisk var kvalificeret til sit arbejde, og det synes jeg naturligvis er fuldstændigt uacceptabelt, lyder det fra Palle Christiansen.

Han spurgte også hvorvidt, der ligesom ved fyringen af Departementschefen for finanser også her var indgået en mundkurvsaftale med Andreas Salmony.

Svaret som var sendt af Steen Lynge på vegne af Aleqa Hammond er dog lettere diffust. Det bliver dog fremlagt, at det er en hemmelig aftale og derfor gør Naalakkersuisut det klart, at de jo ikke oplyse, om der er indgået en mundkurvsaftale eller ej.

Palle Christiansen er dog ikke i tvivl om hvad det betyder og henviser til, at landstingets ombudsmand Vera Leth, jo tidligere har gjort det klart at sådanne aftaler om diskretion og tavshed i forbindelse med fratrædelsesaftaler ikke bør finde sted i Selvstyret.  

- Det er jo igen en mundkurvsaftale, fordi det begreb dækker over, at offentligheden og andre ikke må få indblik i, hvad er det der er blevet aftalt, og hvad det er, der sker med de offentlige midler. Så jeg synes jo, at det igen er uacceptabelt, at man igen bruger en mundkurvsaftale, når man nu har fået at vide af ombudsmanden, at den form for aftaler ikke er lovlige.

Sagen om den fyrede retschef eksploderede nærmest i hænderne på Naalakkersuisut, da AG fortalte, at Retschefen blev fyret efter at have nægtet at bryde loven i forhold til besvarelser af aktindsigter.