Fund af gashydrat i havbunden ud for Disko

Der er fundet tegn på betydelige forekomster af gashydrat i havbunden i området omkring Disko Bugt - det skriver GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - i sin årsberetning.
15. juli 2014 05:33

Gashydrat er en gas med en islignende struktur, som dannes i aflejringerne under havbunden ved de rette tryk- og temperaturforhold.

Gashydrat indeholder store mængder af drivhusgassen metan, som kan frigives i takt med, at havtemperaturen stiger, og som derfor medfører betydelige risici for at forstærke den globale opvarmning.

Det er oplysninger fra seismiske data og en boringer i havbunden, som har bragt forskerne på sporet af gashydrat i farvandet ud for Vestgrønland.

GEUS understreger dog i sin årsrapport, at der skal flere undersøgelser og boringer til for endelig at dokumentere tilstedeværelsen og ikke mindst mænderne af gashydrat i området.

Potentitale som energiressource
Gashydrat har iøvrigt et potentiale som energiressource, og de føste længerevarende testproduktioner planlægges i Japan og Alaska inden for de næste to år.

Sideløbende med havbundsundersøgelserne har GEUS også undersøgt klimaændringernes påvirkning af permafrosten på land. Her indebærer den fortsatte optøning betydelige risici for udslip af stor mængder metan, der kan yderligere kan forstærke den globale opvarmning.