Fuglevinger og fårelort begejstrer arkæologer

I tre uger var et hold arkæologer og specialister indenfor bl.a. bevaring og geografi på feltarbejde i et område i omegnen af Nuuk. Her fik de mulighed for at grave i ældgamle køkkenmøddinger og hente jordprøver og genstande op af jorden. Feltarbejdet var en forprøve for et større arkæologisk projekt, der gennemføres i årene fremover.
Skrevet af Peter Troelsen
12. september 2012 04:50

Selve projektet er under ledelse af Grønlands Nationalmuseum, der i samarbejde med Danmarks Nationalmuseum og flere andre aktører prøver at kortlægge, hvilke områder i omegnen af Nuuk, der indeholder bevaringsværdigt forskningsmateriale.

- Rundt omkring i landet er der mere end 5.000 registrerede pladser, hvor vi kan finde ting af arkæologisk interesse. Vi prøver så på at finde ud af, hvilke af disse pladser, der byder på de største udfordringer. Her spiller tiden også ind som en vigtig faktor. Nogle af pladserne skal vi i gang med nu, hvis vi skal nå det inden tidens tand har ædt sig ind på de fortidsminder, der findes på stederne. Til at hjælpe os med den del af arbejdet har vi allieret os med specialister fra Danmarks Nationalmuseum, fortæller museumsinspektør Paulina Kleinschmidt Knudsen fra Grønlands Nationalmuseum til knr.gl.

Adskillige af de fund, der blev gjort under de tre ugers feltarbejde, er særdeles godt bevaret. Det skyldes blandt andet at områderne, de er fundet i, har været et permafrostområde. Andre fund har været mindre velbevaret, og på den måde kan forskerne sammenligne tingene til gavn for eftertiden.

- I og med at vi har været mange forskellig slags specialister af sted, har vi en enestående mulighed for at få vores fund belyst i et meget bredt perspektiv. Knogler, vegetation og sten er blandt de ting, vi har fået med os hjem. Når vi får analyseret dem helt i bund, står vi med et fremragende materiale, som også vi gøre resten af projektets arbejde langt bedre for alle parter, mener seniorforsker Henning Matthiesen fra Nationalmuseets bevaringsafdeling.

De lave temperaturer i Grønland gør det muligt at bevare fortidens efterladenskaber på en helt unik måde, selv om de ikke har ligget begravet dybt i jorden. Det gør Grønland til et helt unikt sted at arbejde for arkæologerne.

- Et fund af en fuglevinge med fjer var noget helt unikt. Vingen er flere hundrede år gammel, men temperaturerne har gjort, at alting er velbevaret. Andre steder ville fjerene være væk i løbet af kort tid, men her var de velbevarede. Også fund af flere hundrede år gammel fårelort har helt fantastisk. Med dem kan vi finde ud af, hvad man fodrede fårene med for 500 år siden. Det gør at vi nu kan komme meget videre med forskning på det område, fortæller arkæolog med speciale i nordboer Christian Koch Madsen fra Danmarks Nationalmuseum.