Frygt for plutonium forurening

Befolkningen i Qaanaaq frygter at hyppige tilfælde af sygdomme kan skyldes amerikanernes forurening i området.
Skrevet af Noah Mølgaard
09. december 2010 10:57

Dårlige minder om rester af B-52 flystyrtet i 1968 og amerikanernes nedlagte base under indlandsisen, den såkaldte ”Camp Century” med en atomreaktor, præger sundhedsdebatten hos inughuit.

Den lokale befolkning i Qaanaaq området oplever hyppige tilfælde af sygdomme. Fangerfamiliernes mistanke om hvor sygdomme stammer fra peger på forureningen i det militære område. Der er flystyrtet i 1968, og der har været en atomdrevet base under indlandsisen . Der er også frygt for, at der har været forurening i radarstationerne Dye one og Dye two.

- Min far har fået at vide at indgangen til radarstationerne er blevet blokeret ved en sprængning, fordi anlægget indeholdt farlige ting, fortæller fanger Uusaqqak Qujaukitsoq til Qanorooq.

- Derfor frygter befolkningen her i området at hyppige tilfælde af sygdom ikke alene skyldes forureningen ved flystyrtet i 1968, siger han.

Men det er svært at bevise om de hyppige tilfælde af sygdom skyldes amerikanernes forurening, siger professor Peter Bjerregaard, der har været med til at lave folkesundhedsundersøgelsen.

Han laver nu undersøgelse af sundhedstilstanden i Qaanaaq området.

- Mistanken om hvor sygdomme stammer fra kan først bevises videnskabeligt, hvis man laver en undersøgelse af mange mennesker i samme område. Der er for få indbyggere i området til at vi kan konstatere, hvor sygdommene stammer fra, siger Peter Bjerregaard.

Fangerne kræver at myndighederne laver en registrering af mulige kilder til forening, og hvor der har været militære anlæg.