VIDEO Frit fiskeri til serviceeftersyn

Naalakkersuisut måtte bøje sig for sit eget bagland og indføre kvotefrie zoner, nu er tiden kommet til at se på konsekvenserne, siger Kielsen.
26. februar 2016 12:16

De kvotefrie zoner inden for de kvotebelagte områder af det kystnære hellefiskefiskeri blev indført mod Naalakkersuisuts ønske. Efter to år er det nu tid til en revurdering af, om det nu også var en god idé.

Det var daværende Inatsisartut-medlem Karl-Kristian Kruse, Siumut, der stod bag det omstridte forslag. Siden er han blevet belønnet med en post som naalakkersuisoq for fiskeri.

Naalakkersuisut siger dog stadig nej til den politik, de fortsat fører, men sådan er spillet, siger manden i undertal.

- Vi er imod, men det er Inatsisartuts beslutning, og det os der skal føre den ud i livet. Sådan er reglerne, siger Kim Kielsen til KNR.

- Derfor har vi sagt, at nu er det på tide. Lad os gå ind og revurdere, hvilken konsekvens har det haft, sagde Kim Kielsen under torsdagens Qulaarpaa.

Kvotefrie zoner umuliggøre MSC

En af ordningens helt store kritikere er fisker- og fangerorganisationen KNAPK, som peger på, at de kvotefrie zoner ganske enkelt skader Grønlands ry i udlandet og sætter en effektiv stopper for alle planer om at få det eftertragtede MSC-certifikat på hellefisken.

- Vi vil ikke kunne opnå MSC-certificering, hvis vi fortsat har det. Derfor er vi nødt til at lave det om, siger KNAPK's direktør Petrus Biilmann under debatten.

Læs også Smuthul møder fortsat massiv kritik

Læs også NGO ønsker politisk distance til kvoter

Verdensnaturfonden WWF's koordinator Kaare Winther Hansen kritiserede også den førte politik, som han mener sætter forvaltningen ud af spil og gør det umuligt for myndighederne at administrere hellefisken på en bæredygtig måde.

Foto © : Jonas Løvschall-Wedel

Kaare Winther Hansen, WWF, kaldte processen omkring tilblivelsen af de kvotefrie zoner uden om Naalakkersuisut for en mærkelig proces.

- Man kan ikke komme og sige, at nu er det ved at gå galt her, men vi er uden for stregen. På langt sigt synes vi, at det er rigtigt dårligt, simpelthen at miste muligheden for at forvalte de her meget vigtige ressourcer, siger Kaare Winther Hansen.

Han glæder sig derfor over, at formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, nu vil revurdere ordningen.

- Vi skal ind og kigge på, om det er nu, vi skal tage den beslutning.

Hvornår vil I ind og kigge på det?

- Det skal jo være snart, siger Kim Kielsen.

Han peger videre på, at situationen i dag er den, at kvoten ikke længere bliver fisket op, og at det skal indgå i vurderingen af, om det ikke er på tide at stoppe det frie fiskeri.