Oppositionen går imod planer om at privatisere dele af Royal Greenland
Koalitionspartierne Siumut, Demokraterne og Nunatta Qitornai blev enige om et forslag til en ny finanslov i mandags.
Og nu vil naalakkersuisut i gang med at undersøge muligheden for at sælge 33 procent af Royal Greenland. Pengene skal bruges til at bygge regionale landingsbaner og en vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq.
Naalakkersuisut vil bygge flere regionale landingsbaner.
Der er også ved at blive bygget en vej mellem Kangerlussuaq og Sisimiut.
Vejen er ved at blive lavet som ATV-spor. Planen er, at den derefter skal laves til en grusvej, hvis der bliver afsat penge til det i finansloven.
Og for at kunne finansiere projekterne undersøger Naalakkersuisut, om udgifterne kan dækkes ved salg af dele af Royal Greenland A/S.
Koalitionspartierne lægger op til, at man maksimalt privatiserer 33 procent af Royal Greenland.
Men den idé er oppositionen på ingen måde med på.
- Vi anser det som helt uhensigtsmæssig fra Partii Naleraq, siger Jens Napaattooq fra partiet.
- Man kan ikke sælge samfundets hjerte for økonomisk vinding. Lad være at bane vej for, at enkelte borgere får mere magt, søg muligheder for fiskerne ad andre veje.
IA: Kortsigtet løsning
Naalakkersuisut vil gerne lave en bedre infrastruktur i Grønland. Ud over anlæggelse af de store lufthavne i Ilulissat og Nuuk og den planlagde lufthavn i Qaqortoq, ønsker Naalakkersuisut, at der skal bygges flere lufthavne.
Derfor er mulige lufthavnsbyggerier i Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Kangaatsiaq, Narsaq, Nanortalik, Uummannaq, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit blevet undersøgt.
LÆS OGSÅ Koalitionen indgår snæver finanslovsaftale
Der er også ved at blive bygget et ATV-spor mellem Kangerlussuaq og Sisimiut.
Men at finde penge til infrastruktur ved at privatisere en del Royal Greenland kan oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit helt uenig i.
- Vi er ikke enige i, at Royal Greenland, som løfter en stor del af samfundsøkonomien og velfærden, bliver solgt som en del af skridtet til at tage en kortsigtet økonomisk løsning, siger formand Múte Bourup Egede.
LÆS OGSÅ Her vil koalitionen spare i de næste fire år
Atassut er også imod. Formand Aqqalu Jerimiassen mener, at Grønland mister en vigtig indtægtskilde, hvis dele af Royal Greenland sælges.
- Det er at tage en risiko på lang sigt at ville skaffe penge så hurtigt. Vi støtter det private erhverv, men vi anser det for farligt at smide Grønlands eneste indtægtskilde væk, siger Aqqalu Jerimiassen.
Finanslovsforslaget for næste år bliver behandlet for tredje og sidste gang i Inatsisartut i morgen.