KAK: Vi har ikke råd til at komme til Arctic Winter Games

Grønlands fodboldforbund (KAK) sender ikke sit futsal-hold med til Arctic Winter Games, der løber af stablen til marts.
- Det er jo ellers noget som vores spillere og organisation meget gerne vil, men vi har simpelthen ikke penge til at deltage i Arctic Winter Games i år, så det er ærgerligt, siger KAK-formand Finn Meinel. Foto © : KNR
14. februar 2020 06:01

I år sender Grønlands Idrætsforbund 74 grønlandske atleter afsted til Whitehorse i Yukon for at deltage i Arctic Winter Games, der bliver afholdt i marts.

Det bliver dog uden futsal-holdet, der ved sidste Arctic Winter Games i 2018 fik tre guldmedaljer og en enkelt sølvmedalje med hjem.

Grønlands Fodboldforbund, KAK, har ikke kunne finde de økonomiske midler til at sende futsal-spillerne afsted, lyder forklaringen fra forbundets formand, Finn Meinel.

- Det er jo ellers noget, som vores spillere og organisation meget gerne vil, men vi har simpelthen ikke penge til at deltage i Arctic Winter Games i år, så det er ærgerligt, siger Finn Meinel.

Grønlands Fodboldforbund får omkring tre millioner kroner om året fra Grønlands Idrætsforbund. De tre millioner kroner er øremærket til, at der skal holdes udendørs turneringer i tre måneder om sommeren årligt.

Alligevel har Grønlands Fodboldforbund valgt også at holde indendørs arrangementer. Det er med til at presse økonomien, lyder det fra forbundet selv.

Men Finn Meinel mener ikke, at det økonomiske tilskud fra Grønlands Idrætsforbund er nok.

- Det betyder altså, at vi har meget aktivitet, som vi ikke får penge for. Det er Grønlands Idrætsforbunds fordelingsnøgle, der er grunden til det her, siger Finn Meinel.

LÆS OGSÅ Nunatsinnit Arctic Winter Gamesimut peqataasussat ukioq manna ikinnerussasut

KAK: Tilskuddet bør fordobles

Fordelingsnøglen betyder, at der gives et fast beløb til forbundene, og resten bliver givet på baggrund af medlemstal. Grønlands Fodboldforbund har 2700 medlemmer på nuværende tidspunkt.

Udover sponsorater får Grønlands Idrætsforbund i år 11,6 millioner kroner som tilskud fra Selvstyret. Desuden får idrætsforbundet 17,4 millioner kroner i år fra Grønlands andel af tips- og lottoomsætningen i Danske Spil A/S.

Idrætsforbundet har altså i alt 29 millioner kroner i år, som bliver fordelt til forskellige forbund i Grønland. 

Og her får fodbolden omkring tre millioner kroner fra Grønlands Idrætsforbund.

Ifølge fodboldforbundets formand bør tilskuddet til Grønlands Fodboldforbund fordobles til seks millioner.

- Vi har 161 turneringsdage om året, og alene udgifterne til for eksempel dommere er 600.000 til 700.000 kroner om året. Så det er enormt svært at få de penge til at række til alt det, vi gerne vil, siger Finn Meinel.

Hvis Fodboldforbundet i fremtiden skal prioritere at sende futsal-hold afsted til Arctic Winter Games, så kommer det til at gå ud over andre områder, siger formanden.

- Så kommer det til at gå udover futsal-landsholdet både med ungdomslandshold og seniorlandhold, måske også på dameholdet.

GIF: Ærgerligt at futsal-spillere bliver hjemme

Bestyrelsesformanden for Grønlands Idrætsforbund siger, at det er ærgerligt, at KAK har valgt at blive hjemme fra Arctic Winter Games.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi respekterer også, at de selv må prioritere deres planer. Det er ikke noget, vi kan bestemme over, siger Nuka Kleemann, der er bestyrelsesforman i GIF.

Bestyrelsesformanden siger, at ni forskellige forbund her i landet har stemt om, hvordan GIF' s midler skal fordeles. Ved sidste generalforsamling ønskede KAK at få flere penge, men det blev ikke stemt igennem.