Frasalg stadig på tale op til finanslov

Snart offentliggør finans- og skatteudvalget sin betænkning til finanslovsforslaget.
12. november 2013 10:12

Forslaget til næste års finanslov har allerede levet et stormomsust liv. Lovforslaget er blevet udsat, og det meste af weekenden har finans- og skatteudvalget arbejdet med forslag og betænkning, som ventes at blive underskrevet senere i dag.

Et sted er de to store partier enige om, at der skal hentes flere millioner til landskassen, og det er i rejeindustrien, hvor der sandsynligvis bliver indført højere afgifter. En forhøjelse af indkomstskatten, som Atassut har foreslået, har dog delt vandene.

Men der har været stor uenighed i mellem Atassut og Siumut og siumutterne imellem. Derfor er det ekstra spændende, lyder det fra et af IA's medlemmer af udvalget, Naaja Nathanielsen.

- Der er meget afventning og spænding lige nu i den fase vi er lige nu. Der sker rigtig meget, siger hun.

Siumut holder i disse timer døren helt lukket til finanslovsforhandlingerne. Man skal gå til oppositionen for kommentarer, og Naaja Nathanielsen ved faktisk ikke selv endnu, om hun kommer til at give finanslovsforslaget sin stemme eller ej. Men lige nu ser det ikke godt ud, siger hun.

- Vi efterlyser en større sammenhæng mellem udgifter og indtægter, et meget større fokus på fremtiden og ikke bare på dagen i morgen, eller hvad vi skal vedtage om tre dages tid. Det skal handle mere om det lange træk.

I de seneste måneder har Vittus Qujaukitsoq, naalakkersuisoq for finanser, forsøgt at finde de nødvendige millioner for at undgå et stort underskud på finansloven.

Et frasalg af Selvstyrets andele i Grønlandsbanken har været på tale, men mødte stor modstand internt i Siumut. Før det blev indtægter fra nye boliger i Nuuk diskuteret hæftigt - her var der også tale om et bortsalg.

Og Siumut-medlemmer kæmper stadig for de to forslag i udvalget, siger Naaja Nathanielsen.

- Alle disse forslag er stadig på bordet, og de er ikke faldet på plads i nu.

IA ikke meget for Siumuts forslag om at skære i millionstøtten til inuitorganisationen ICC. Og det forslag lever også i bedste velgående.

- Jeg har ikke set den endelige stillingstagen fra koalitionen endnu, jeg håber stadigvæk. Men det ser ikke positivt ud, det må jeg nok erkende.

ICC er nødvendigt at støtte op om for Grønland - særligt lige nu, mener hun.

- Vores selvstyre er kun fire år gammelt, og det er meget vigtigt at have fokus på rettigheder og på demokratiske processer. Her er vi kede af, at man gerne vil bespare, for ICC er en solid spiller  på det område,siger Inuit Ataqatigiits ene medlem af det finans- og skattepolitiske udvalg, Naaja Nathanielsen.

Finans- og skatteudvalget ventes at underskrive sin betænkning i løbet af de næste timer. Der skal stemmes om den endelige finanslov i Inatsiartut på torsdag.