Frankrig vil støtte sine fiskere efter britisk aftale med EU

Efter Handelsaftalen mellem EU og Storbritannien melder Frankrigs regering ud, at den vil støtte fiskere med op til 30.000 euro
fisk, fiskere,
Uenighed om adgangen til Storbritanniens fiskerige farvande var ifølge flere medier årsag til, at det torsdag trak ud med at få aftalen i hus. Foto © : Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
26. december 2020 14:15

Franske fiskere vil blive tilbudt økonomisk hjælp fra staten. Det sker, efter at EU og Storbritannien har indgået en handelsaftale, hvor fiskeri i britisk farvand var et af de store stridspunkter. Det skriver Ritzau.

- Fiskere og grossister vil kunne drage fordel af en støtte på op til 30.000 euro - hvilket svarer til omkring 225.000 kroner -  baseret på deres afhængighed af fisk fanget i britiske farvande, meddeler Frankrigs fiskeriministerium i en erklæring ifølge AFP.

LÆS OGSÅ Storbritannien og EU indgår handelsaftale juleaftensdag

Uenighed om adgangen til Storbritanniens fiskerige farvande var ifølge flere medier årsag til, at det torsdag trak ud med at få aftalen om det fremtidige handelsforhold mellem EU og Storbritannien på plads.

The Guardians korrespondent i Bruxelles skrev torsdag om de afsluttende samtaler, at de trak ud, fordi forhandlerne fra de to sider var helt nede i detaljer om makreller og andre fiskearter.

Storbritannien havde insisteret på, at det efter sit farvel til EU ville have fuld kontrol over fiskeriet i sine farvande. I mens ville Danmark og EU's andre fiskerinationer have garantier for, at deres fiskeriflåder fortsat kunne hente fangster ud for de britiske kyster.

De to parter endte med at indgå et kompromis. Det indebærer, at europæiske fiskebåde i en overgangsperiode på fem og et halvt år gradvist afgiver 25 procent af deres nuværende kvoter.

Derefter skal der årligt forhandles om de mængder af fisk, som fartøjer fra EU må bringe med hjem fra britisk farvand.

/ritzau/