Fra Washington til Nuuk: Joanie Simon er ny amerikansk konsul i Grønland   

Partnerskaber mellem USA og Grønland er et nøgleord for Joanie Simon, der for nylig overtog stillingen som amerikansk konsul i Grønland.
Joanie Simon tiltrådte som ny amerikansk konsul i Grønland i midten af juni. Foto: Det amerikanske konsulat i Nuuk Foto © : Det amerikanske konsulat i Nuuk
Skrevet af Anders Dall
20. juli 2021 06:42

Der er skiftet ud på posten som amerikansk konsul i Grønland.

I midten af juni overtog Joanie Simon nemlig ansvaret for at lede det amerikanske konsulat i Nuuk. Hun afløser den forhenværende konsul, Sung Choi, og skal fremover sikre de diplomatiske forbindelser mellem USA og Grønland.

En opgave, som Joanie Simon har forberedt sig på i et år.

 - Det har været rigtig spændende indtil videre. Jeg har fået en varm velkomst fra alle, jeg har mødt. Det er en fornøjelse at være her. Jeg føler mig meget heldig, siger hun og tilføjer:

- Jeg tror, at hele verden er ved at få en form for opvågning omkring, hvor vigtig den arktiske region er. Mange af verdens store udfordringer og muligheder ligger her. Jeg kommer selv fra et arktisk land, og jeg tror, at de partnerskaber, vi kan skabe i den her del af verden, er meget vigtige for hele verdens fremtid.

Er det partnerskaber mellem USA og Grønland?

- Ja, for mig i den her rolle så er det partnerskaber mellem USA og Grønland, som er det vigtigste, siger Joanie Simon.

Velkendte omgivelser

Joanie Simon er fra den nordvestlige firkant af USA. Helt præcist staten Washington og en by, hvor det i gennemsnit regner 115 dage om året. Med havet og naturen tæt på, er der flere fællesnævnere mellem hendes hjemstat og Nuuk, forklarer hun.

Det amerikanske konsulat i Nuuk

 

Åbnede officielt den 10. juni 2020


Konsulatet holder til i Arktisk Kommandos lokaler i Nuuk

 

Joanie Simon har siden midten af juni været amerikansk konsul her i landet


Hun afløste den nu forhenværende konsul Sung Choi


Der er lige nu seks ansatte i konsulatet.
 

- Jeg har allerede været ude og vandre og fiske, og jeg prøver at udforske naturen så meget, jeg kan. Jeg tror, grønlændere har den samme kærlighed til naturen, som folk fra min hjemstat har, siger hun.

Joanie Simon har tidligere været ansat som diplomat i Vietnams Ho Chi Minh-by. Her arbejdede hun med at styrke båndene mellem amerikanske og vietnamesiske virksomheder. 

LÆS OGSÅ Amerikansk konsul stopper til sommer: Mit mål er at forlade konsulatet med et stærkt fundament

Nu er diplomatiet i de sydlige breddegrader skiftet ud med Arktis, og som ny konsul vil Joanie Simon bygge videre på det arbejde, som hendes forgænger på posten satte i gang.

- Lige nu, fordi jeg er ny, prøver jeg at lytte mere end at tale. Jeg vil høre fra grønlændere, hvad deres oplevelse har været med at arbejde med USA, og hvor de gerne vil hen. Og så vil jeg bygge videre på det fundament, som allerede er blevet skabt, siger hun.

Tæt samarbejde med Grønland

Det fundament er blandt andet den samarbejdsaftale, de to lande indgik i april sidste år. 

Aftalen indebar, at USA øremærkede 12,1 millioner dollar til projekter og programmer, der skal styrke samarbejdet med Grønland blandt andet inden for uddannelse, turisme og råstofbranchen. 

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

Aftalen blev indgået, efter USA nogle måneder forinden åbnede sit konsulat i Nuuk.

- Hvordan tager vi det fundament, der allerede er skabt og får skabt noget energi bag implementeringen af de ting, som Grønland og USA har tænkt og planlagt sammen? For mig handler de områder om at understøtte Grønlands mål i forhold til at udvikle en bæredygtig økonomi, siger Joanie Simon og uddyber.

- Vi er ansigtet på den amerikanske regering her, og vi arbejder tæt sammen med den grønlandske regering, virksomhedspartnere og forskellige organisationer, og vi forsøger at sikre os, at vi repræsenterer USA bedst muligt og skaber et godt samarbejde.

De 12.1 millioner dollar er ikke den eneste pose penge fra USA, der skal gå til styrke samarbejdet med Grønland. Den amerikanske kongres har siden afsat yderligere 10.4 millioner dollar til samme formål.