Fra Tuusi til Kuupik

Fra i dag er det officielt at IA´s Josef Motzfeldt trækker sig som formand ved partiets landsmøde i Maniitsoq fra den 1. til 3. juni.
Skrevet af Karsten Sommer
08. maj 2007 15:40

Fra i dag er det officielt at IA´s Josef Motzfeldt trækker sig som formand ved partiets landsmøde i Maniitsoq fra den 1. til 3. juni.

IA´s Hovedbestyrelsen har i dag via deres hjemmeside meddelt at hovedbestyrelsen indstiller Landstings- og Folketingsmedlem Kuupik Kleist til formandsposten for IA ved landsmødet om 3 uger, og dermed er det indirekte bekræftet at den 65-årige Josef Motzfeldt trækker sig tilbage.

Josef Motzfeldt har været formand for IA siden 1994, så det er en epoke i partiets historie, der slutter med Josef Motzfeldts afgang. Til Sermitsiaq sagde han i sidste uge, at han var klar til et generationsskifte i Inuit Ataqatigiit og at han derfor overvejede at trække sig som formand på partiets landsmøde.

– Tanken er mig ikke fremmed. Jeg har vel deltaget i 20 valgkampe på landsplan og lokalt, og efter 13 år på posten som partiformand er tiden måske inde til et vagt­skifte, vurderede Josef Motzfeldt i Sermitsiaq.

Og nu er det altså officielt at den 49-årige Kuupik Kleist, der i dag er politisk næstformand i partiet, er hovedbestyrelsens formandskandidat.

På trods af at han endnu ikke er fyldt 50, har han været aktiv i IA i mere end 20 år, blev landstingsmedlem første gang i 1995, og havde allerede inden da været Landsstyremedlem for Offentlige arbejder og Trafik fra 1991. Han er i gang med sin anden valgperiode som folketingsmedlem for IA, han blev valgt til Folketinget første gang i 2001.

Nu stiller partiet ham altså op som sin nye formand, men først skal han jo vælges, formandsvalget sker på partiets landsmøde i starten af juni.

Og da der er tradition for kampvalg om formandsposten i IA, opfordrer IA´s hovedbestyrelse i dag i sin meddelelse, lokalforeningerne langs kysten til at indstille flere kandidater til formandsposten ligesom der efterlyses kandidater til de øvrige poster til hovedbestyrelsen.

Det har ikke været muligt i dag at få en kommentar fra hverken Josef Motzfeldt eller Kuupik Kleist.