Fra hashbule til fremgangsbygd

Der er bedre tider i Qeqertarsuatsiaat, hvor rubiner glimter og torsken går i nettet. Til gengæld døjer bygden fortsat med hashmisbrug og ludomani.
Skrevet af Andrea Christiansen
03. august 2015 05:03

Bygden Qeqertarsuatsiaat var tidligere kendt som lidt af en hashbule. Nu blomstrer bygden med fede fisk og røde rubiner

Tre medlemmer af Naalakkersuisut, har været i bygden, og de ser gode udviklingsmuligheder.

Hash og ludomani er dog stadigt store problemer i bygden, men den nye mine giver håb, siger kommunes afdelingsleder i bygden.

- Flere og flere er begyndt at arbejde i rubinminen, og vi håber, at minens gode indflydelse bliver større, når den rigtigt kommer i drift, siger Toni Broberg Lynge.

 

Rubiner og fisk

Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, naalakkersuisoq for erhverv, Vittus Qujaukitsoq og naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse tog til Qeqertarsuatsiaat for at holde borgermøde om den kommende rubinmine. Og Qujaukitsoq ser også gode udviklingsmuligheder.

- Der åbnes meget snart Grønlands eneste mine, og i den forbindelse har vi givet tilladelse til små-skala-projekter. Så timingen er ret beset passende, siger Vittus Qujaukitsoq, som tilføjer, at det er godt for borgerne, at deres muligheder er åbnet, så de kunne tjene penge ved at samle ædelstene generelt.

Læs også Borgermøde om rubinprojekt i Qeqertarsuatsiaat i dag

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse beretter også om fremgang for bygdens fiskeri.

- I forgårs meddelte Royal Greenland, at torskefiskeriet på bostederne skal udvikles. Og Qeqertarsuatsiaat er blandt dem, derfor vil mængden af fangsten blive større, naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse.

 

Halvdelen af bygden ryger, sælger eller gambler

Trods den rubinrøde sky og Naalakkersuisuts flotte ord, så er der fortsat massive problemer i den lille bygd.

En kommunefoged i Qeqertarsuatsiaat, Ado Johnsen, fortæller til KNR, at hashrygning og hashsalg samt lodomani er dominerende problemer, som ikke bliver løst med den nye mine.

Kommunefogeden anslår, at over halvdelen af bygdens 200 indbyggere enten er misbrugere, hashsælgere eller ludomaner.