Fra hajhud til hip kondisko

Greenland Company har indledt et samarbejde med tøjselskabet Hummel om at skabe kondisko ud af skindet fra grønlandshajerne, der lever i op til to kilometers dybde i farvandene ud for Narsaq.
11. marts 2010 15:02

Den kan blive op til seks meter lang, og fiskerne langs kysten hader den: grønlandshajen. En fisk, der gaber over alt fra fiskegarn til isbjørne. Selv er den næsten uspiselig på grund af dens giftige kød.

Men nu ser det ud til, at den berygtede havkarl omsider kan blive brugt til noget fornuftigt. Greenland Company prøver sammen med Hummel at bruge dens skind til smarte kondisko. Og ifølge designer Nauja Lynge, som fik idéen, er hajskindet helt ideelt.

- Det er syv gange stærkere end for eksempel okseskind, og det er helt åndbart. Mig bekendt findes der ikke noget andet skind med samme egenskaber, siger Nauja Lynge.

Hvornår hajskoen kommer på en sko nær dig er endnu uvist. Sikkert er dog, at første eksemplar er reserveret til kronprins Frederik. Men skoen møder også modstand.

Hummel og Kongehuset er begyndt at modtage breve fra vrede veganere og dyreaktivister. De peger på, at mange hajarter er truede af udrydning. De frygter, at det kan gå den samme vej for den grønlandske haj, hvis dens skind bliver moderne og eftertragtet.

- Som udgangspunkt er det jo en skidtfisk, og vi arbejder mod at det bliver et bæredygtigt projekt. Det vil sige, at lige nu fanger vi de her hajer, og det ender formodentlig med, at der kommer kvoter på på et eller andet tidspunkt. Budskabet til Greenpeace og alle andre interesserede er også, at alle dyr i verden jo er truede med mindre, der kommer kvoter på, mener Nauja Lynge.

Hun peger på, at Greenland Company satser på at udnytte hele alt på Grønlandshajen. Blandt andet ryger finnerne til hajsuppe i Asien og leveren anvendes til medicin i cancerforskning.