Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen nævner intet om, hvorfor Selvstyret har underskrevet en aftale, hvor økonomien ikke nævnes med et eneste ord.Foto: KNR

Forvirringen er total: Svarede ja – men mente nej

- Jeg er fuldt bevidst om, at jeg svarede ja til dit spørgsmål, hvorfor jeg netop fandt det nødvendigt at udsende en kort pressemeddelelse for at korrigere mit svar, siger Karl Frederik Danielsen til KNR.

På et stort anlagt pressemøde i Naalakkersuisut med Karl Frederik Danielsen, Ane Lone Bagger og den danske forsvarsminister med på en skypeforbindelse underskrev Grønland og Danmark en aftale om fremtiden for lufthavnen i Kangerlussuaq.

Lufthavnen skal bevares. Både til det danske forsvar, men også delvist til civilt brug, lød det fra begge sider af aftalen.

LÆS OGSÅ Principaftalen om Kangerlussuaq: Forsvaret betaler for renovering af landingsbane

Lufthavnen skulle ellers reduceres fra den nuværende kapacitet, så man kunne spare penge på at vedligeholde lufthavnen i Kangerlussuaq. Besparelserne skulle være med til at betale for lufthavnspakken, der indebærer tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Den nye aftale rejser derfor det centrale spørgsmål om, hvem der skal betale for renovering, vedligehold og driften efter 2023, hvor de tre nye lufthavne står klar.

Her var meldingen klar fra Naalakkersuisut:

- Jeg skal understrege, at Forsvaret skal betale for vedligeholdelsen og den daglige drift, sagde naalakkersuisoq for infrastruktur Karl Frederik Danielsen ved pressemødet.

Det fremgår dog ingen steder af aftalen, at Forsvaret betaler. KNR spurgte derfor Karl Frederik Danielsen gentagne gange efter pressemødet, hvordan Naalakkersuisut kan forsikre, at Forsvaret betaler.

LÆS OGSÅ Ikke-offentliggjort aftale binder Forsvaret til driften af Kangerlussuaq

Han svarede, at der er en ”fælles forståelse”, og at det vil stå klart i det videre arbejde.

KNR spurgte derfor, om der er en underskrevet aftale om, at Forsvaret betaler, som bare ikke er offentlig endnu. Også her var svaret et klart og tydeligt: Ja.

Fra ja til nej

Efterfølgende har Karl Frederik Danielsen dog måttet præcisere det klare ja til et nej.

- Jeg er fuldt bevidst om, at jeg svarede ja til dit spørgsmål, hvorfor jeg netop fandt det nødvendigt at udsende en kort pressemeddelelse for at korrigere mit svar. Der foreligger ikke en hemmelig underskrevet aftale, svarer Karl Frederik Danielsen i et skriftligt svar.

Naalakkersuisoq nævner igen, at der er en fælles forståelse mellem Grønland og Danmark om, at Forsvaret skal betale, men han nævner intet om, hvordan Selvstyret kan være sikker på dette, og hvorfor man har underskrevet en aftale, hvor økonomien ikke nævnes med et eneste ord.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt