Forvirring om FN-klager

Tidligere Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq (S) siger, at han havde fået mandat til at klage over Danmark til FN, fordi truslen var nævnt i et brev til den danske udenrigsminister. Næstformanden for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg kan dog ikke huske, at udvalget skulle have godkendt, at klagerne skulle sendes.
Foto © : Departementet for Udenrigsanliggender
Skrevet af Thomas Munk Veirum
17. maj 2017 10:46

Grønland har klaget over Danmark til tre forskellige instanser under FN, der behandler klager over krænkelser af menneskerettigheder.

Der er dog opstået tvivl om, hvorvidt Naalakkersuisut står ved disse klager, da manden, som har indsendt dem, er blevet fyret og muligvis har gået enegang i sagen, da der ikke umiddelbart foreligger en Inatsisartut beslutning om at klage.

Der er tale om tidligere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

Qujaukitsoq siger til KNR, at fordi truslen om at klage til FN blev bragt på banen i et brev til den daværende danske udenrigsminister Kristian Jensen 24. oktober 2016, så havde han mandat til at indsende klagerne til FN i april.

Qujaukitsoq der var opbakning til truslen fra Inatsisartut

Truslen blev senere også drøftet på et møde med udenrigsministeren 17. november i Nuuk. Dermed mener Qujaukitsoq, at han mandat til at indsende klagerne på vegne af Grønland:

- Det har jeg jo sikret mig, at der i Naalakkersuisut og efterfølgende også var opbakning fra udvalget(udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg, red.), siger Qujaukitsoq til KNR.

Var udvalget orienteret om, at du havde sendt klagen til FN?

- Som jeg sagde, så har brevet til den daværende udenrigsminister været behandlet, også i forhold til Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiskudvalg helt tilbage i oktober, svarer Qujaukitsoq, som altså ikke ønsker at fortælle, hvorvidt han rent faktisk har aftalt med Naalakkersuisut og Inatsisartut, at klagen skulle indgives.

Justus Hansen har indkaldt til samråd

Demokraternes medlem af Udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, Justus Hansen, siger til KNR, at han har indkaldt nuværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K. Frederiksen, i samråd om sagen. Justus Hansen oplyser, at han ikke erindrer, at udvalget har nikket ja til, at klagerne til FN skulle indsendes.

Formanden for udvalget Ane Hansen (IA) vil ikke udtale sig om sagen før udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg har været samlet og diskuteret sagen.

Den nuværende danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, ønsker ikke at udtale sig om sagen, fordi udenrigsministeriet endnu ikke har taget stilling til klagerne, som de selv har viderebragt til FN.

Årsagen til at Vittus Qujaukitsoq blev frataget ansvarsområdet for udenrigsanliggender var ifølge Kim Kielsen, at Qujaukitsoq havde gået enegang i flere sager. Direktør for udenrigsdirektoratet, Kai Holst Andersen, er efterfølgende også blevet fyret.