Forvirring om Cairn Energys arktiske erfaring

Cairn Energys erfaringer med olieboringer i Arktis har været voldsomt debatteret.
Skrevet af Rune Langhoff
23. juni 2010 16:09

Naalakkersuisoq for råstoffer Ove Karl Berthelsen for i blækhuset, da ICC's Aqqaluk Lynge forleden i fagbladet Ingeniøren beskyldte Cairn Energy for ikke at have erfaring med olieboringer i Arktis.

- Direkte forkert, lød det fra Ove Karl Berthelsen, der fremførte, at Cairn Energys boremandskab har omfattende erfaringer med boringer i arktiske områder.

I dag siger Ove Karls Berthelsen så følgende:

- Det er rigtigt, at Cairn Energy som olieoperatør ikke har den store erfaring i Arktis. Men de medarbejdere, de har ansat til opgaven, har til gengæld erfaring med boringer under arktiske sommerforhold, siger Ove Karl Berthelsen.

Cairn Energys kommercielle og juridiske direktør, Simon Thomson sætter dog tingene helt på plads. Han forklarer nemlig overfor KNR, at boringerne ganske rigtig er selskabets første i Arktis.

Men til gengæld har mange af deres medarbejdere erfaring fra andre firmaer ved andre boringer i området. Men præcis hvor meget erfaring medarbejderne har, kan han ikke sige noget om.

Og heller ikke Ove Karl Berthelsen kender svaret:

- Jeg kender ikke det specifikke tal. Det burde jeg spørge Cairn Energy om, siger han.

Men når du ikke ved, hvor meget arktisk erfaring Cairn Energys medarbejdere har, er det så godt nok?

- Jeg har ikke sagt, at jeg ikke ved, hvor meget erfaring, de har. Men det materiale vi fik inden godkendelsen af boringerne, viste i min overbevisning, at operationen kan gennemføres forsvarligt og med tip-top sikkerhed i forhold til andre offshoreboringer, siger Ove Karl Berthelsen.

Direktør i Råstofdirektoratet Jørn Skov Nielsen oplyser, at medarbejderne ved olieprøveboringerne i Disko tilsammen har 25 års erfaring med olieboringer gennem is, og 400 års erfaring med olieboringer i områder, som minder om boringerne vest for Disko.

Men hvordan de tal passer med Cairn Energys oplysninger om, at medarbejderne ved olieboringerne i alt har 300 års erfaring med boringer på åbent hav, har det ikke været muligt at få et klart svar på.

Her til eftermiddag fortalte Cairn Energys grønlandske repræsentant, Tor B. Lund, at Cairn slet ikke har en opgørelse over, hvor mange af deres medarbejderes 300 års erfaring, der stammer fra Arktis.

Han vidste dog, at den medarbejder, der skal lede operationen har 10 års erfaring med at bore efter olie i Alaska.

Endelig fastslog han, at der ikke er den store forskel på, om man borer efter olie ved Vestafrikas kyst eller ved Grønland.