Forvaltningschef: For få ansatte er skyld i manglende rapporter

Folkeskolernes ledelse i Kommune Kujalleq har ikke lavet de lovpligtige kvalitetsrapporter, som skal hjælpe kommunalbestyrelsen med at opdage problemer og ikke mindst forbedre kvaliteten på den enkelte folkeskole. Chef for Børne- og Kulturforvaltningen i kommunen, Jens Korneliussen, forklarer, at problemet delvis skyldes manglende ressourcer.
Foto © : Kommune Kujalleq
01. marts 2016 12:15

- Vi har i Kommune Kujalleq meget få ansatte i forvaltningen omkring ledelsen af skolevæsenet i modsætning til andre kommuner, der har investeret i lidt mere personale, siger chef for Børne- og Kulturforvaltningen i Kommune Kujalleq, Jens Korneliussen, om de kvalitetsrapporter, som forvaltningen ikke har fået indhentet fra folkeskolerne i kommunen.

Ifølge forvaltningschefen skyldes problemet dels en manglende vejledning til kvalitetsrapporterne, men altså også at der er for få ansatte.

Kvalitetsrapporterne har været lovpligtige, siden Inatsisartutlov om folkeskolen blev vedtaget i december 2012. Formålet med rapporterne er at hjælpe kommunalbestyrelserne til at holde øje med skolerne og relativt hurtigt opdage, hvis der opstår problemer på en skole.

Læs også Folkeskolerne i Kujalleq overholder ikke lovgivningen

Rapporterne skal altså hjælpe med at forbedre folkeskolerne, hvilket de ikke er blevet anvendt til i Kommune Kujalleq.

Det siger lovgivningen

Inatsisartutlov nr. 15 af 3. december 2012 om folkeskolen:

§ 49.  Skolens leder udarbejder en kvalitetsrapport, som indsendes til kommunalbestyrelsen inden den 1. oktober i det pågældende skoleår.


Stk. 2.  Kvalitetsrapporten skal indeholde en redegørelse for det senest afsluttede skoleårs resultater af trintest, afgangsprøver, udarbejdelse af handleplaner, klassekvotienter, undervisningstid, sygefravær, vikartimer, omfang af vejledning i forhold til afgangselever om uddannelses- og erhvervsvalg og opfølgning på den foregående kvalitetsrapport.


Stk. 3.  Naalakkersuisut kan fastsætte nærmere regler om kvalitetsrapporten, herunder om angivelse af yderligere oplysninger i kvalitetsrapporten.

Jens Korneliussen henviser til, at kommunalbestyrelsen løbende er blevet orienteret om udviklingen på skolerne:

- Det er sådan, at vi har et skoleudvalg, og de får løbende rapportering om, hvordan det skrider frem på de enkelte skoler i vores kommune.

Han forventer, at forvaltningen og skolerne vil lave rapporterne for dette skoleår, og at kommunen styrker skolernes ledelse.

- Vi har lige været igennem at skoleseminar i Kommune Kujalleq i Narsarsuaq, hvor vi har skrevet en masse ting op for at forbedre sagsgangene, og i det hele taget få et generelt kvalitetsløft både undervisningsmæssigt og administrativt, siger Jens Korneliussen.