Forurening svækker isbjørnenes knogler

Isbjørne fra Østgrønland er blandt de dyrearter i Arktis, som er mest udsat for forurening fordi deres kost er afhængig af spæk fra ringsæl og remmesæl. Det viser en undersøgelse, som er blevet lavet af Danmarks Miljøundersøgelser.
Skrevet af Louise M. Kleemann
10. maj 2011 04:32

Undersøgelsens resultat blev fremlagt i forbindelse med sidste uges konference i Købehavn om arktiske klimaændringer og forurening.

Resultaterne viser, at knoglerne hos den østgrønlandske isbjørn er blevet svagere. Undersøgelsen er baseret på stikprøver fra et bredt udsnit af isbjørne fra perioden 1983 til 2001 samt fra prøver fra isbjørne, som er blevet fanget så langt tilbage som for 120 år siden.

Toksikolog Christian Sonne, der stod bag undersøgelsen fastslår, at der er en sammenhæng mellem knogletætheden og tilstedeværelsen af ​​kemikalier, der anvendes i industrien.

- Fordi isbjørne er tilpasset deres arktiske miljø, er de også meget sårbare over for miljøforandringer. Det gør dem til en "udmærket global termometer", siger han.

Forskerne konstaterede, at faldet i knogletætheden var alvorlig hos nogle af de voksne mandlige isbjørne.

- Faktisk var deres knogler i så dårlig form, at de kunne have udviklet kronisk knogleskørhed, hvilket fører til knoglebrud og deformiteter, siger Christian Sonne.

Sonne har også fundet en sammenhæng mellem tilstedeværelsen af ​​forurenende stoffer, og størrelsen af ​​isbjørnenes testikler. Og jo højere indhold af pesticidet chlordan der blev fundet hos bjørne, jo mindre størrelse og vægt havde deres testikler og penisknogler.

- Summen af ​​disse virkninger kan påvirke isbjørn fertilitet og reproduktion, siger Christian Sonne.