Fortsat uenighed om prisundersøgelsens kvalitet

Indhandlingspriser på fisk stiger ikke tilstrækkeligt i Grønland. Slet ikke hvis man sammenligner med lande som Canada, hvor indhandlingsprisen for de samme fisk stiger markant mere. Det var konklusionen da KNAPK i dag fremlagde en ny prisundersøgelse, som er udført af GEMBA Seafood Consulting A/S.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
14. september 2012 07:52

Men rapporten er vigtigt når KNAPK skal til forhandling næsten gang, siger vicedirektør i KNAPK, Tønnes Berthelsen.

- Det bliver selvfølgelig et godt værktøj når vi skal til den næste prisforhandling. Man kan forhandle på mange forskellige udgangs måder. Den nye prisundersøgelse er godt værktøj, som kan dokumentere om det nu er det rigtige priser og priser i forhold til andre lande, som bliver brugt som udgangspunkt, siger Tønnes Berthelsen.

Både indhandlings priser og eksport priser for fisk og skalddyr i Grønland er betydeligt lavere i forhold til for eksempel Canada, som GEMBA har sammenlignet priserne med.

- Vi har også undersøgt forskellig parametre der findes. Det er jo ikke kun indhandlings priserne vi tager højde for, når pris fastsættes på fisk. Der er også andre omkostninger for eksempel omkostninger til lønnen, der er omkostninger til transport og lageromkostninger. Og dem har vi studeret meget nøje, siger Tønnes OK Berthelsen.

GA's formand for fiskeri og eksporterhverv, Henrik Leth overværede også fremlæggelsen af rapporten.

- Jeg synes den er ligeså useriøs som sidste gang da Gamba lavede en rapport. Det er spild af penge. Fordi der er systematiske fejl indenfor for den eksport statistik som vi lavede her i Grønland, som vi så forsøger at rette op på sammen med Grønlands -og Danmarks Statistik, og det har Gamba ikke taget højde for, siger Henrik Leth.

Tønnes OK Berthelsen afviser GA's kritik.

- Jeg synes ikke den minder om den sidste. Vi har været meget kritiske hvor et produkt har været vendt op og ned så der ikke er to ens produkter der blev snakket om, siger siger vicedirektør i KNAPK, Tønnes OK Berthelsen.