Fortaler for småskala-minedrift taler stensamlernes sag

Små-skala minedrift kan blive en ny økonomisk guldgrube for Grønland, men det kræver stærke politiske retningsliner, det mener den engelske Greg Valerio, som er fortaler for miljøvenlig minedrift.
25. juni 2009 09:41

Grønland er som skabt for miljøvenlig minedrift i den lille skala. Det mener

en af medstifterne af den globale Alliance for Responsible Mining, Greg Valerio fra England, der besøger Grønland i forbindelse med indførelsen af selvstyre.

- Den oprindelige befolkning er nødt til at have forskelligartede indkomster fra jagt- og fiskeri og for eksempel fra indsamling af ædelstene. Det er meget normalt for småskalaminedrift. Jeg har selv arbejdet med flere samfund i Sydamerika hvor det samme gør sig gældende, her driver man en lille guldmine samtidig med, at man er svinefarmer.

Heroppe ville minedrift i det lille format også kunne passe helt ind i livsstilen, så er der potentiale til at skabe en helt ny økonomi for landet, siger Greg Valerio.

Kan sådanne småsamlere eksistere side om side med store industrielle mineforetagender?

- Selvfølgelig. Nogle mineralforekomster kan kun udnyttes af de store mineselskaber. Vi har brug for store mineforetagender, men vi har også brug for de små og den økonomi de skaber, siger Greg Valerio.

Han tror, at småskalaminedrift vil skabe langt flere lokale jobs end de industrielle miner kan skabe heroppe.

- Vi har brug for de store og de små, vi har ikke brug for intolerance på nogen af siderne. Og vi har brug for politikere der kan sørge for, at reglerne er stærke nok til at styre begge parters interesser, siger Greg Valerio.

Organisationen Alliance for Responcible Mining har netop optaget den grønlandske stensamlerforening 16. august som medlem.