Det er Trine Bramsen første officielle besøg i Grønland. Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsminister på besøg: Skal åbne nyt kontor og tale om sikkerhedspolitik

Det er et besøg, jeg længe har set frem til. Det er fordi, at samarbejdet er vigtigere end nogensinde før, siger Trine Bramsen.

Sikkerhedspolitik og åbning af et nyt kontor er på programmet, når forsvarsminister Trine Bramsen (S) lander i Kangerlussuaq i morgen.

For stormagterne USA, Kina og Rusland har øget deres påvirkning i Arktis, og det betyder, at der er fokus på Grønland.

Derfor er det vigtigt at diskutere udfordringerne ansigt til ansigt med de grønlandske kolleger, mener forsvarsministeren. 

Hun skal mødes med naalakkersuisoq for infrastruktur Karl Frederik Danielsen (Siumut) og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Steen Lynge (D).  

- Det er et besøg, jeg længe har set frem til. Det er fordi, at samarbejdet er vigtigere end nogensinde før. Og vi står overfor nogle sikkerhedspolitiske udfordringer, som er vigtige, siger Trine Bramsen til KNR. 

Det er den hendes første officielle besøg i Grønland. 

Trine Bramsen fremhæver dialogen med det grønlandske selvstyre som god. Og hun mener, at det er vigtigt at besøge de omgivelser og det land, hvor der er udfordringerne på forsvarsområdet, og hvor der skal findes løsninger. Og det skal ske i tæt samarbejde med de grønlandske politikere. 

- Jeg ønsker ikke, at den danske regering og forsvaret skal komme ind fra siden og putte løsninger ned over hovedet på Grønland. Grønland skal være en del af det selv.

- Jeg vil se nogle af de steder, vi taler om, og vi skal have en dialog på Grønlands præmisser, siger forsvarsministeren.

Åbning af nyt kontor

Der er også sat tid af til åbningen af forsvarets nye InterForce kontor.

InterForce er et samarbejde mellem forsvaret og den private og offentlige sektor. Det er et kontor, som skal understøtte opbygningen af et grønlandsk frivilligt beredskab, og ambitionen er at få flere grønlændere til at blive en del af forsvaret og beredskabet i en tid, hvor interessen for Arktis er stor.

Meningen er, at folk skal kunne have et almindeligt arbejde udenfor forsvaret, men stadig stå til rådighed for beredskabet, hvis der er trusler eller brug for hjælp.

- Jeg synes, det på alle måder giver mening, at der lige præcis er et InterForce kontor i Grønland. Den erfaring man får, når man bor i og lever sit liv i Grønland, er helt afgørende for det danske forsvar, siger Trine Bramsen. 

Udover diskussioner om sikkerhedspolitik og åbningen af InterForce-kontoret, besøger forsvarsministeren også Arktisk Kommando, en veterancafé og inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen. 

Trine Bramsen rejser hjem igen fredag morgen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt