Forsvarere: Vores klienter behandles umenneskeligt i Nuuk

Enerumsanbringelserne i anstalten i Nuuk er umenneskelige og ligefrem ulovlige. Og de bliver brugt i stadig højere grad. Det mener både bestyrelsesmedlem i Forsvarerforeningen, Tom Ostermann og advokat Finn Meinel. Imens forsøger Kriminalforsorgens direktør at feje probelemet væk, lyder det nu fra Forsvarerforeningen.
06. juni 2012 07:56

- Vores klienter bliver udsat for umenneskelige forhold ved at være låst inde så mange timer i døgnet, siger bestyrelsesmedlem i Forsvarerforeningen, Tom Ostermann, om brugen af enerumsanbringelser i anstalten i Nuuk.

Også advokat Finn Meinel er en af dem, der mener enerumsanbringelserne på den sikrede afdeling er uacceptable og svarer til isolationsfængsling:

- Det vil sige, at de sidder i deres celle stort set 24 timer i døgnet, afbrudt af gårdture af en halv times varighed. De, der sidder på sikret afdeling, har mulighed for det, som anstalten kalder cellefællesskab. Det betyder, at de hvis de er vågne klokken 7 om morgenen, hvor man skal bestille dette cellefællesskab, kan de få lov til at besøge en anden på samme afdeling, siger Finn Meinel.

For flere måneder siden klagede han til Kriminalforsorgen på vegne af en række af sine klienter, der alle har siddet under sådanne forhold under deres afsoning. Nogle af dem endda i flere måneder i træk, oplyser han.

Og det er i strid med de regler, som Kriminalforsorgen i Grønland selv har lavet.

- Det, der er problematisk, er at man ikke gør en skærpet indsats for at sikre sig, at de ikke lider overlast. Der er ingen skærpet indsats hvad angår psykologer, undervisning eller beskæftigelse. Det, man egentlig gør, er at lade folk sidde under disse vilkår, hvor de  får lov til at sidde at kigge ind i en væg eller sidde og spille computerspil, hvis de er så heldige, at de har et computerspil, udtaler Finn Meinel.

Reglerne siger ellers, at indsatte, der er anbragt i enrum i mere end 14 dage, netop har ret til blandt andet disse ting, som Finn Meinel her nævner.

Han og Tom Ostermann mener desuden, at brugen af enerumsanbringelser i den sikrede afdeling både er blevet hyppigere de seneste år og sker under strengere forhold end tidligere.

- Det med at isolere de indsatte er noget, der er kommet gennem de sidste par år. Og når man anvender det i så høj grad, som man gør i anstalten for domfældte i Nuuk, synes jeg det er et problem. Og det problem ser ikke ud til at løse sig, siger Tom Ostermann.

Tværtimod er hans opfattelse, at Kriminalforsorgen prøver at dysse problemet ned:

- Man forsøger at affeje problemets omfang, sådan at alle opgiver og stiltiende accepterer tingenes tilstand, slutter Tom Ostermann.

Finn Meinel har endnu ikke modtaget svar på sin klage til Kriminalforsorgen.